Man overleden na aanval hoge risicohond in Gerona

Man overleden na aanval hoge risicohond in Gerona
Beeld: VOORBEELDFOTO / Freepik

Man overleden na aanval hoge risicohond in Gerona

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

GERONA – In de gemeente Cassà de la Selva in de provincie Gerona is een 30-jarige man overleden nadat hij was aangevallen door een ‘perro potencialmente peligroso’ of een hoog risicohond. Dat gebeurde zaterdagavond toen de man een American Staffordshire Terrier van een vriend uitliet. De man overleed zondagmorgen aan de verwondingen aan zijn arm.

Het is nog onduidelijk wat er gebeurd is en waarom de American Staffordshire Terrier de man aanviel en hem ernstig letsel bezorgde aan zijn linkerarm. Een getuige belde de politie die snel ter plaatse was en de hond moest neerschieten omdat deze een agressief gedrag vertoonde.

Nadat de agenten op de hond hadden geschoten konden zij de gewonde man helpen en kon het ambulancepersoneel de man naar het lokale ziekenhuis vervoeren. Daar werd de man zaterdagavond aan zijn arm geholpen maar zondagochtend is hij aan zijn verwondingen overleden. 

Terwijl de politie een onderzoek is gestart om erachter te komen waarom de hond de man aanviel en of de hond geregistreerd stond als ‘Perro Potencialmente Peligroso’ (PPP).

Spaanse regels

In Spanje zijn er strikte eisen voor het houden van potentieel gevaarlijke honden. Deze eisen zijn vastgelegd in de nationale Spaanse wet. De Spaanse wet classificeert de volgende honden als potentieel gevaarlijk.

De honden die behoren tot een van de volgende rassen en kruisingen: Pitbull Terrier, Staffordshire Bull Terrier, American Staffordshire Terrier, Rottweiler, Dogo Argentino, Fila Brasileiro, Tosa Inu, Akita Inu.

De honden die alle of het merendeel van de volgende kenmerken vertonen kunnen ook gezien worden als Hoge Risico Honden:

  • Sterk gespierd, imposant voorkomen, robuust, atletische bouw, lenig, krachtig, hoge weerstand.
  • Uitgesproken karakter en van grote moed.
  • Kort haar.
  • Omtrek thorax tussen de 60 en 80 cm, hoogte van het kruis tussen de 50 en 70 cm en met een gewicht van meer dan 20 kg.
  • Grote kop, robuust, met een grote en brede schedel en gespierde, bolvormige wangen.
  • Grote en krachtige kaken, de robuuste bek is breed en diep. Brede en korte gespierde nek.
  • Gevulde borst, breed, groot en diep, gebogen ribben, korte en gespierde ribbenkast.
  • Parallelle voorpoten, recht en krachtig, achterpoten zeer gespierd, met relatief lange poten, licht gehoekt.

Ook die dieren die agressieve neigingen in het verleden hebben vertoond of die eerder andere dieren of personen hebben aangevallen worden in Spanje gezien als PPP-honden.

Ga naar de inhoud