Grauwe kiekendief tot ‘Vogel van het Jaar 2023’ gekozen in Spanje

Grauwe kiekendief tot ‘Vogel van het Jaar 2023’ gekozen in Spanje
Beeld: Canva

Grauwe kiekendief tot ‘Vogel van het Jaar 2023’ gekozen in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Elk jaar wordt door SEO/Birdlife in Spanje de Vogel van het Jaar gekozen. In 2022 kreeg de rosse waaierstaart of ‘alzacola rojizo’ 38% van de stemmen en werd deze de opvolger van de gierzwaluw of ‘vencejo común’ die in 2021 de Vogel van het Jaar was was en de 2020-Vogel van het Jaar de kwartel of ‘codorniz común’ opvolgde. Dit jaar gingen de meeste stemmen naar de grauwe kiekendief of ‘aguilucho cenizo’ die de ‘Ave del Año 2023’ is geworden. 

Voor de ‘Ave del Año en 2023’ verkiezing waren dit jaar drie kandidaten uitgekozen waar iedereen tot en met 8 januari op kon stemmen. Het ging om de grauwe kiekendief (aguilucho cenizo), de aasgier of witte krenggier (alimoche común) en de witbuikzandhoen (ganga ibérica).  

Uiteindelijk heeft de grauwe kiekendief of ‘aguilucho cenizo’ met 3187 de meeste stemmen gekregen terwijl de witte krenggier of ‘alimoche común’ 2355 stemmen kreeg en de witbuikzandhoen of ‘ganga ibérica’ 2105 stemmen kreeg. Opvallend is dat de grauwe kiekendief ook meedeed voor de 2022-titel maar toen op een tweede plaats eindigde met 3044 stemmen (achter de nummer een, de rosse waaierstaart of ‘alzacola rojizo’ met 3368 stemmen).

De grauwe kiekendief, een trekkende roofvogel die nauw verbonden is met agrarische omgevingen. Van deze vogel zijn in Spanje tussen de 4269 en 5360 paren te vinden volgens de laatste telling uitgevoerd door SEO/BirdLife. Dat is een daling van tussen de 23 en 27 procent in tien jaar tijd. Daarom staat de ‘aguilucho cenizo’ ook in het zogenaamde ‘Rode Vogelboek van Spanje’ (Libro Rojo de las Aves en España) omdat deze soort als kwetsbaar staat aangemerkt.

De winnaar en ‘Vogel van het jaar 2023’ grauwe kiekendief is een roofvogel uit de familie der havikachtigen. Een volwassen vrouwtje is ongeveer 45 centimeter groot, het mannetje blijft iets kleiner, tot 38 centimeter. Het mannetje is grijs en heeft een gestreepte onderkant. Het vrouwtje is bruin. De leefomgeving, het gedrag en de broedgewoonten zijn bijna identiek aan die van de blauwe kiekendief. De grauwe kiekendief is echter slanker, en in de vlucht valt meteen de veel grotere beweeglijkheid en wendbaarheid op.

De nummer twee dit jaar, de aasgier of witte krenggier, is een vogel uit de familie van havikachtigen. De aasgier is 54 tot 70 cm lang en 1,6 tot 2,4 kg zwaar en heeft een spanwijdte van 146-175 cm. Het is een middelgrote gier met een karakteristiek vliegsilhouet waarbij de wigvormige staart het meest opvalt. Volwassen vogels zijn wit met zwarte arm- en handpennen. Verder heeft deze gier een opvallend smalle snavel en heeft een geel gekleurde naakte huid rond het oog.

Als nummer drie eindigde dit jaar het witbuikzandhoen, een vogel uit de familie van de zandhoenders. Het mannetje heeft een witte buik, gescheiden van de donker oranjebruine borst door een zwarte streep; de oranjebruine keel is op zijn beurt weer gescheiden van de borst door een zwarte streep. De bovendelen zijn olijfgroen met ronde gele vlekken, de vleugeldekveren goudgroen met zwarte dwarsstrepen. De kop is oranjebruin met een zwarte oogstreep en keelstreep. Het vrouwtje lijkt op het mannetje, maar heeft weinig groen en is meer gemarmerd. Verder heeft zij twee zwarte banden op de bovenborst en ontbreekt de zwarte keelstreep.

Sinds 1988 houdt SEO/Birdlife in Spanje een wedstrijd waarbij men de ‘Ave del Año’ kan kiezen. Tot nu toe zijn er 34 vogels die de eer hebben gehad om vogel van het jaar te zijn geweest in Spanje. Hiermee wil SEO/Birdlife niet alleen de vogels eren, maar ook bekendheid geven aan de verschillende types vogels en aandacht vragen voor de ecologische problemen.

  • witbuikzandhoen
  • aasgier
  • grauwe kiekendief
Ga naar de inhoud