Search
menu
Search

Strenge vorst in Spanje maar geen koudegolf of poolkou

Strenge vorst in Spanje maar geen koudegolf of poolkou
Beeld: El Tiempo / web

Strenge vorst in Spanje maar geen koudegolf of poolkou

Spanje staat een periode van strenge vorst te wachten, maar het zal geen officiële koudegolf worden volgens de criteria. Ook is de lucht die het koude weer veroorzaakt niet afkomstig uit poolgebieden.

Een koudegolf in Spanje wordt gedefinieerd als “een periode van abnormaal lage temperaturen die meerdere dagen aanhouden en een aanzienlijk deel van het Spaanse grondgebied beïnvloeden“.

Bij een koudeperiode moet er sprake zijn van minimaal 3 opeenvolgende dagen met lage temperaturen. Dit criterium wordt op de meeste plaatsen in Spanje wel gehaald, maar de koude periode zal naar verwachting te kort duren om als officiële koudegolf te tellen.

Een ander criterium is dat ten minste 10% van de meetstations in Spanje temperaturen moeten registreren die lager zijn dan de dataset van de gemeten minimumtemperaturen in januari en februari gedurende de periode 1971-2000. Het is waarschijnlijk dat dit criterium niet zal worden gehaald.

Enkele voorbeelden van extreem lage temperaturen

  • -10 graden of lager in berggebieden
  • -6 graden of lager in grote delen van Noord-Spanje
  • Meerdere hoofdsteden in Castilië en León zullen temperaturen onder nul registreren

Verwachtte temperaturen

Voor vrijdag 12 januari is code geel afgegeven in grote delen van Spanje vanwege de kou. Op sommige plaatsen kan het kwik zakken tot onder de -12 graden. Langs de Middellandse Zeekust zal het ook koud worden, maar zal de temperatuur op weinig plaatsen onder het vriespunt komen, tenzij je het binnenland in gaat waar het wel kan vriezen.

In Noord-Spanje, met name in de bergen en hoogvlaktes, daalt de temperatuur plaatselijk tot onder -10 graden. Voorbeelden zijn de Sierra’s van Léon en het Baskenland. Ook in Catalonië wordt het koud.

In het centrale deel van Spanje, met name in de regio’s Castilië en León, Madrid en Castilla-La Mancha, lopen de minima eveneens in de dubbele cijfers onder nul. Met name de hoofdsteden in Castilië en León krijgen te maken met strenge vorst.

In Zuid-Spanje is de kou minder extreem, maar ook hier kan het enkele graden vriezen in de nacht. Overdag liggen de temperaturen iets boven nul.

Ga naar de inhoud