Search
menu
Search

Twee keer meer vakantiewoningen dan toeristische appartementen op de Canarische Eilanden

Twee keer meer vakantiewoningen dan toeristische appartementen op de Canarische Eilanden
Beeld: via canva.com

Twee keer meer vakantiewoningen dan toeristische appartementen op de Canarische Eilanden

De vakantiewoningen op de Canarische Eilanden vertegenwoordigen nu 36% van de toeristische accommodatie plaatsen, waarmee ze het aantal plaatsen in appartementen, dat 18% bedraagt, verdubbelen. Bedrijven beheren 28% van de bedden in vakantiewoningen.

Dit zijn enkele bevindingen uit het rapport ‘Distributie en concentratie van toeristische accommodatie op de Canarische Eilanden’, gepresenteerd door het Ministerie van Toerisme en Werkgelegenheid. Het rapport dient als basis voor de toekomstige Wet op Duurzaam Toeristisch Gebruik van Woningen op de Canarische Eilanden, die begin februari zal worden voorgesteld.

Van het totale aantal toeristische plaatsen op de Canarische Eilanden (545.344) bevindt 46% zich in hotels (251.308), 36% in vakantiewoningen (195.994) en 18% in appartementen (98.042). Zes gemeenten hebben meer toeristische plaatsen dan geregistreerde inwoners: Pájara (Fuerteventura), Yaiza en Tías (Lanzarote), Mogán en San Bartolomé de Tirajana (Gran Canaria) en Adeje (Tenerife).

Wat betreft de eigenaren van toeristische woningen, 28% zijn bedrijven en 62% particulieren. 76 eigenaren hebben meer dan 25 vakantiewoningen, en zeven daarvan hebben meer dan 100 huizen beschikbaar voor toeristische verhuur. Bijna de helft van de vakantiewoningen behoort toe aan eigenaren met slechts één geregistreerde woning.

De Canarische regering beschikt niet over identificatiedocumenten van 39% van de eigenaren van vakantiewoningen, terwijl 45% hun fiscaal identificatienummer heeft verstrekt. Sinds 2017 is het aantal geregistreerde vakantiewoningen op de eilanden verdubbeld van 25.000 naar ongeveer 50.000. Er is een toename van vakantiewoningen in populaire kustgebieden en in de hoofdsteden en grote steden.

Op de Canarische Eilanden zijn er 8 vakantiewoningen per 100 inwoners. Dit aantal is echter hoger in Fuerteventura, met 21 vakantiewoningen per 100 inwoners; in Yaiza (Lanzarote) met 62 vakantiewoningen per 100 inwoners en in El Cotillo (Fuerteventura) met 104 vakantiewoningen per 100 inwoners.

Canarische Eilanden zijn de op één na grootste autonome gemeenschap in Spanje qua aantal toeristische plaatsen per 100 inwoners, na de Balearen. Eilanden zoals Lanzarote, Fuerteventura, La Gomera en El Hierro hebben een veel hoger aantal dan de rest.

De minister van Toerisme en Werkgelegenheid benadrukt dat dit rapport de basis vormt voor het beleid van 2024, met een nieuwe benadering waarbij de inwoner als belangrijkste klant van het toerisme wordt beschouwd.

canarische eilanden
Het dilemma van de buitenlandse bewoners op de Canarische Eilanden
De explosieve bevolkingsgroei vormt een bedreiging voor de Canarische Eilanden, zowel ecologisch als cultureel. Het aandeel buitenlanders uit hoofdzakelijk andere EU-landen stijgt ook steeds meer wat de leefbaarheid ondermijnd en zelfs de Spaanse taal bedreigt.
logo1 1www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud