Search
menu
Search

Zijn watervliegtuigen de toekomst van het reizen tussen de Balearen eilanden?

Zijn watervliegtuigen de toekomst van het reizen tussen de Balearen eilanden?
Beeld: via canva.com

Zijn watervliegtuigen de toekomst van het reizen tussen de Balearen eilanden?

Watervliegtuigen zijn vliegtuigen die zowel op land als op water kunnen opstijgen en landen. De laatste jaren is er toenemende interesse in het gebruik van deze vliegtuigen voor commerciële vluchten tussen eilanden zoals de Balearen. Een bedrijf genaamd Isla Air is van plan om in 2024 reguliere vluchten met watervliegtuigen aan te bieden tussen Mallorca, Ibiza en mogelijk ook Menorca en Formentera.

Isla Air is van plan om watervliegtuigen in te zetten op routes tussen Mallorca en Ibiza, met meerdere vluchten per dag. In een later stadium willen ze ook gaan vliegen op Menorca en Formentera. De watervliegtuigen zullen opstijgen en landen buiten de haven van Palma waar ook de basis voor Isla Air op Mallorca zal zijn. Van daaruit opereren de twee watervliegtuigen waarover het bedrijf beschikt. Deze bieden plaats aan 19 passagiers.

Met de plannen voor watervliegtuigen hoopt Isla Air de connectiviteit tussen de eilanden te verbeteren, zonder dat de luchthavens uitgebreid moeten worden. De watervliegtuigen zullen het hele jaar door vluchten aanbieden, in plaats van alleen tijdens het seizoen. Dit kan helpen om het toerisme meer over het jaar te spreiden, wat gunstig is voor de lokale economie.

Bovendien belooft Isla Air een “publieke dienstverlening” met de watervliegtuigen. Dit suggereert dat de ticketprijzen betaalbaar zullen zijn voor een breed publiek. Goedkopere en flexibelere verbindingen zijn gunstig voor zakenreizigers en inwoners van de eilanden.

Er zijn nog wel wat praktische uitdagingen voordat de watervliegtuigen echt operationeel kunnen worden op routes zoals Ibiza-Mallorca. Zo moet Isla Air nog toestemming krijgen van de luchtvaartautoriteit en de havenautoriteit. Ook zijn er nog geen proefvluchten uitgevoerd vanwege slecht weer. Daarnaast zal het even duren voordat reizigers wennen aan dit nieuwe concept. Watervliegtuigen roepen misschien wat meer onzekerheid op dan gewone vliegtuigen.

Toch lijkt de technologie klaar voor gebruik. Als de vluchten eenmaal operationeel zijn, kan dit de connectiviteit en bereikbaarheid van de eilanden verbeteren. Het zal interessant zijn om te zien of reizigers de voordelen van deze vluchten weten te waarderen.

Watervliegtuigen

Watervliegtuigen hebben een aantal voordelen ten opzichte van gewone vliegtuigen. Ze zijn flexibel inzetbaar omdat ze zowel op water als op land kunnen opstijgen en landen. Hierdoor zijn ze minder afhankelijk van de capaciteit van luchthavens. Ook produceren ze minder geluidsoverlast en veroorzaken ze minder luchtvervuiling.

Bovendien kunnen watervliegtuigen helpen om de verbinding tussen eilanden te verbeteren zonder dat er infrastructurele aanpassingen nodig zijn aan havens en luchthavens. Dit is met name handig voor toeristische bestemmingen zoals Ibiza waar de capaciteit van de luchthaven in de zomermaanden vaak overbelast raakt.

De vluchten met het watervliegtuig van Isla Air zullen het eiland beter bereikbaar maken. De vluchten worden het hele jaar door aangeboden in plaats van alleen tijdens het hoogseizoen. Dit kan helpen om het toerisme meer over het jaar te spreiden.

Ga naar de inhoud