skip to Main Content
Kerk beledigen mag niet in Spanje

Kerk beledigen mag niet in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Een rechter in Jaén heeft een Jongeman veroordeeld tot het betalen van een boete van 480 euro omdat hij de religieuze gevoelens zou hebben beledigd. De man plaatste op Instagram een gephotoshopte foto van Jezus maar dan met zijn eigen gezicht. Deze zaak heeft voor nogal wat reacties gezorgd op Twitter, Instagram en in de pers.

Toen de 24-jarige D.C.D een foto van Cristo de Amargura plaatste en het gezicht van Jezus via Photoshop door zijn eigen gezicht veranderde om dat daarna via Instagram te delen, had hij niet kunnen bedenken dat sommigen daar niet van gediend waren en de zaak zeer serieus namen.

Cristo de Amargura staat in Jaén tijdens de Semana Santa processies ook bekend als El Despojado en de verantwoordelijken voor dit beeld hadden de man herhaaldelijk verzocht de foto te verwijderen. Dat weigerde hij te doen waarna de zaak bij de rechter terecht kwam en het Ministerio Fiscal om een straf vroeg van 2.160 euro boete en 180 dagen celstraf mocht de boete niet betaald worden. De rechter verlaagde de uiteindelijke boete naar 480 euro.

De hele zaak zorgde precies voor een tegenovergesteld effect, iets wat volgens de krant Público bekend staat als het “efecto Streisand” waarbij in plaats van iets te laten verdwijnen juist aangepakt wordt om massaal via de sociale media en de pers te verspreiden. De man in kwestie haalde de publicatie op Instagram weg en bood zijn excuses aan maar dat was voor de rechter niet goed genoeg omdat hij de religieuze sentimenten had aangetast. Ondertussen zijn er tientallen andere aangepaste Jezus gezichten te vinden op de sociale media.

Het is niet de eerste keer dat iemand een straf opgelegd wordt of juist niet omdat er iets gepubliceerd wordt waarbij iets religieus bij betrokken is, iets wat dus blijkbaar niet mag in Spanje. Dat gebeurde ook al in het geval van de zanger Javier Krae, de humorist Leo Bassi, tv-duo Gran Wyoming en Dani Mateo en de vertegenwoordiger van de gemeente Madrid Rita Maeste. In praktisch alle gevallen kwam het niet tot een boete maar moesten de betrokken personen wel hun excuses aanbieden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 20 reacties
 1. Haatzaaiende Christendom,
  Guernica of het voor mijn pacifistische ziel onvoltooid schilderij
  van
  Pablo Picasso. Waarom blijft Spanje herhaaldelijk weigeren het werk
  van Pablo Picasso uit te lenen aan Baskische musea’s? Hebben de
  Basken
  dan geen recht op hun wens om Guernica tentoon te stellen en blijft
  het schilderij van Pablo Picasso daarom onvoltooid? Als pacifistisch
  kunstenaar net zoals Pablo was probeer ik met het aanklacht beeld
  Gernika Pogroms de Spaanse overheid te overtuigen in te gaan op de
  wensen van de Basken. Wat Picasso niet deed in zijn werk was het
  aanklagen van de oorzaak en schilderde juist het gevolg van de
  bombardementen op Guernica hetzij wel wondermooi in alle gevoelens
  van
  leed. Gernika Pogrom daarentegen stelt voor het zachtaardig gezicht
  van de pacifist Jezus Christus overgaand na zijn dood in een
  haatzaaiende Christendom. Al 2000 jaar vermoordt het Christendom
  onschuldige slachtoffers, pogroms op anders gelovigen, etnische
  minderheden waaronder de Basken. Franco Hitler en Mussolini,
  nationalisten met goedkeuring van de katholieke kerk zouden die
  Basken
  eens en voorgoed vernietigen. Laat het kunstwerk Gernika Pogroms een
  steun zijn voor de Basken om op hun 80 jarige herdenking 2017-18 op
  Guernica de Spaanse overheid toch te overtuigen Pablo’s werk één
  keer in een Baskisch musea te laten zien. Net zoals Picasso en Ik op
  weg naar Guernica’s voltooing in pacifisme dan hebben jullie echt Iets bereikt.

  1. Wat heeft deze reactie met het artikel te maken?
   Inhoudelijk in ieder geval niets, daarnaast is het nogal onsamenhangend en hoort het hier niet thuis.
   Maar dat is mijn mening, misschien dat de redactie daar anders over denkt?

    1. En het is ook mijn kunstwerk Cooper, indien je goed zou kijken op de sokkel, daar staan foto’s op van Guernica, een stadje die gebombardeerd werd met goedkeuring van de katholieke kerk, indien je goed kijkt zie je trouwens op de foto’s Franco, Mussolini, Hitler en een paar kardinalen en kerkelijke hoogwaardigheids bekleders die de hitlergroet brengen.

   1. Christus Juan, in het onsamenhangend artikel en het haatzaaiende Christendom vermoord en veroordeeld al meer dan 2018 jaar onschuldigen, ook het bovenstaand artikel bevat een persoon die gemolesteerd wordt door de katholieke kerk vanwege een beeltenis die trouwens een jood voorstelde want Christus was een jood.

    1. Als je dan zo graag wat feiten wil…Christus is geboren uit 2 Joodse mensen, en zijn naam was Jezus, de term Christus verwijst naar zijn rol als verlosser.
     Dat was dus NIET zijn naam!
     Jezus liet zich dopen als vervanging van de Joodse besnijdenis en vanaf dat moment, was hij dus Christen….Hij zelf onderwees mensen in zijn leer, het Christendom, dus een groot deel van je verhaal is toch echt niet correct en puur gedreven uit haat die je kennelijk zelf hebt tegen het Christendom.

     Om Hitler te benoemen als iemand die uit naam van het Christendom mensen doodde is toch ook redelijk ver gezocht. Mede gezien het feit dat hij ook naast de Joden, redelijk wat mensen met een Christelijke achtergrond heeft gedood. Wellicht moet je wat docu´s en boeken hierover lezen, dan snap je wellicht de feiten wat beter.

     Dus het is nog altijd een onsamenhangend verhaal, waarvan maar de vraag is wat dit met het artikel te maken heeft. En dat je zelf daar een mooie draai aangeeft, dat begrijp ik, want het is je eigen verhaal. Maar dat wil nog niet zeggen dat het een verhaal is dat klopt en voor andere lezers te volgen is.

     Nogmaals, mensen die zelf worden gedreven door haat tegen anderen, gaan over het algemeen toch een keer van het padje af. Zoals inderdaad een Hitler etc. en de rest daarvan is geschiedenis.

   1. Ik woon op de mooie planeet aarde in het zonnige Alicante La Romana Algayat te Spanje rustig vredig ver weg Anton.

 2. Het is niet de kerk die beledigd wordt, maar Christus.
  Wel zijn het kerkmensen die er aanstoot aan nemen.
  En mijns inziens terecht.
  Persoonlijk vind ik het naar om te zien.
  Maar Hij zou waarschijnlijk zeggen: Vergeef ze maar, want ze weten niet wat ze doen.

   1. Betty, niemand verplicht je ook maar iets te slikken hoor.
    Net zo goed als jij zaken niet wilt geloven, mag een ander dat toch gewoon geloven. Dat kan en mag in een vrij land.

    Laat een ander gewoon in zijn of haar waarde. Feit dat mensen onderling geen respect meer voor elkaar kunnen opbrengen is wat in veel landen de maatschappij verziekt.

 3. Ik vind jouw publicaties altijd goed. Alleen moet je eens letten op taalfouten. Het is “hij is veroordeelD”.Ik veroordeelDe, dus veroordeelD.

  1. SNOTVERDULLEME wat een 7zeikerttttttttttt ben je, gaat toch om artikel en we zijn niet allemaal Nederlandsche letterkundigen

  2. Beste Rob,

   De publicaties zijn vertalingen van Spaanse artikelen naar het Nederlands.
   Denk niet dat er veel mensen zijn die zich storen aan eventuele spelfoutjes hoor, ik zeker niet. Je maakt geen vrienden hier door er over te schrijven!
   De redactie doet voor ons allemaal haar best, doet enorm goed werk en we zijn erg blij met deze website!
   En azijnpissers hebben we niet nodig hier! Geen idee of ik dat goed heb geschreven maar iedereen snapt me wel!

 4. Democratie houdt ook respect in voor andere godsdiensten. Ik ben een voorstander van boetes, maar alleen als de persoon bij zijn standpunt blijft en niet mee wil werken. Iederéén kan zich wel eens vergissen.

  1. Ik ben heel katholiek en dus heel onverdraagzaam opgevoed. Al wie niet in God geloofde was een heiden en moest dus gemeden worden. Dit vertaalde zich zelfs in de zitplaats van de plechtige kommunikanten: wie aan een officiele school les
   volgde, moest achteraan zitten, want niettegenstaande ze toch godsdienst volgden waren het slechte mensen. Ze kwamen immers uit een school waar ook andere meningen aan bod kwamen. Ik heb me gelukkig kunnen losrukken van deze erg bekrompen mentaliteit en leer. In Spanje is dat duidelijk nog niet het geval.
   Maar gelukkig geven ze in Spanje maar een boete. In de moslimlanden kan je hiervoor de doodstraf krijgen.

   1. In Spanje geeft niemand je een boete als je geen katholiek bent hoor!
    Maar ook jij ziet je zelf als een slachtoffer van een religie…en trapt nu tegen deze religie….

    Iedereen in een vrij land en een vrij Europa heeft en vrije keus.
    Kies en heb je keuze, maar dan tegen je verleden aan trappen? Waarom….
    Je was toen niet sterk genoeg om er afstand van te nemen, wellicht nu wel, als je sterk genoeg bent je keuze te maken, moet je zeker sterk genoeg zijn dat je niet tegen iets aantrapt.

    Trap je ergens tegen aan, dan ben je nog niet uit je oude wereld….
    Als je nu zo sterk kan zijn op internet te reageren heb je geen negatieve opmerkingen nodig, doe je dat wel, dan ben je nog niet van je vroegere leven af!

    Natrappen is makkelijk…door gaan met je leven is lastiger soms.
    Be strong! Je kan het zonder na te trappen!

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken