Kerk beledigen mag niet in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Kerk beledigen mag niet in Spanje

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Een rechter in Jaén heeft een Jongeman veroordeeld tot het betalen van een boete van 480 euro omdat hij de religieuze gevoelens zou hebben beledigd. De man plaatste op Instagram een gephotoshopte foto van Jezus maar dan met zijn eigen gezicht. Deze zaak heeft voor nogal wat reacties gezorgd op Twitter, Instagram en in de pers.

Toen de 24-jarige D.C.D een foto van Cristo de Amargura plaatste en het gezicht van Jezus via Photoshop door zijn eigen gezicht veranderde om dat daarna via Instagram te delen, had hij niet kunnen bedenken dat sommigen daar niet van gediend waren en de zaak zeer serieus namen.

Cristo de Amargura staat in Jaén tijdens de Semana Santa processies ook bekend als El Despojado en de verantwoordelijken voor dit beeld hadden de man herhaaldelijk verzocht de foto te verwijderen. Dat weigerde hij te doen waarna de zaak bij de rechter terecht kwam en het Ministerio Fiscal om een straf vroeg van 2.160 euro boete en 180 dagen celstraf mocht de boete niet betaald worden. De rechter verlaagde de uiteindelijke boete naar 480 euro.

De hele zaak zorgde precies voor een tegenovergesteld effect, iets wat volgens de krant Público bekend staat als het “efecto Streisand” waarbij in plaats van iets te laten verdwijnen juist aangepakt wordt om massaal via de sociale media en de pers te verspreiden. De man in kwestie haalde de publicatie op Instagram weg en bood zijn excuses aan maar dat was voor de rechter niet goed genoeg omdat hij de religieuze sentimenten had aangetast. Ondertussen zijn er tientallen andere aangepaste Jezus gezichten te vinden op de sociale media.

Het is niet de eerste keer dat iemand een straf opgelegd wordt of juist niet omdat er iets gepubliceerd wordt waarbij iets religieus bij betrokken is, iets wat dus blijkbaar niet mag in Spanje. Dat gebeurde ook al in het geval van de zanger Javier Krae, de humorist Leo Bassi, tv-duo Gran Wyoming en Dani Mateo en de vertegenwoordiger van de gemeente Madrid Rita Maeste. In praktisch alle gevallen kwam het niet tot een boete maar moesten de betrokken personen wel hun excuses aanbieden.

Ga naar de inhoud