Parlementair debat over eerste euthanasiewet in Spanje

Parlementair debat over eerste euthanasiewet in Spanje
Beeld: 123rf

MADRID – Deze dinsdag wordt er in het Spaanse parlement gediscussieerd over de nieuwe en eerste euthanasiewet ofwel ‘ley de eutanasia’. De tekst waarover gestemd gaat worden werd geregistreerd door de PSOE en stelt dat naast het decriminaliseren,  euthanasie moet worden opgenomen in het nationale gezondheidssysteem en met publieke middelen moet worden gefinancierd.

De geschiedenis van de decriminalisering van euthanasie in het Spaanse congres is een pad van obstakels en blokkades door diverse politieke partijen. Met name de conservatieve PP en extreemrechtse VOX willen niets weten van een wet over euthanasie. Mede dankzij het gebrek van parlementaire steun werden er tussen 2016 en 2019 geen belangrijke beslissingen genomen.

Nu anno februari 2020 is de situatie echter anders want er is nu wel een parlementaire meerderheid waarbij ook de centrumrechts Ciudadanos zich kan vinden in de PSOE tekst over euthanasie of vrijwillige levensbeëindiging zoals de C’s partij dit liever noemt.

Over het algemeen zijn alle politieke partijen in Spanje, inclusief Ciudadanos, het eens met elkaar dat er gesproken dient te worden over een vrijwillige levensbeëindiging en dat de weg via de wet vrijgemaakt dient te worden om dit mogelijk te maken in Spanje. De enige politieke partijen die niets willen weten van euthanasie zijn de Partido Popular (PP) en VOX omdat zij het idee van een euthanasie als een “sociale mislukking” zien.

De nu regerende PSOE zoekt een manier waarbij niet alleen de wetten aangepast worden maar dat het hele proces wat bij euthanasie komt kijken gecontroleerd wordt. In het wetsvoorstel overweegt men “een waardig einde van het leven om het verlengen van een lijdensweg te voorkomen” van mensen met een ernstige en ongeneeslijke ziekte of chronische handicap waarbij men zou lijden.

Stap één

Ondanks dat er nu in de politiek in Spanje gesproken wordt over euthanasie wil dit niet zeggen dat dit snel ingevoerd zal worden. De eerste stap waarmee men nu bezig is, is de weg vrij maken om de strafwet (Código Penal) aan te passen zodat degene die meehelpen met een vrijwillige levensbeëindiging niet strafbaar meer zijn.

Het probleem op dit moment is dat er alleen nog aandacht wordt gegeven aan de personen rondom de patiënt die een einde aan zijn/haar leven wil maken. Dat wil zeggen, men wil eerst discussiëren over een wetswijziging waardoor de personen die helpen bij een euthanasie niet strafbaar meer zijn.

Volgens velen wordt dat echter gezien als stap één van een lang en moeilijk stappenplan. Aan de discussie rondom euthanasie in Spanje is voorlopig nog geen einde gekomen. 

Actuele situatie Spanje

Medisch geassisteerde zelfdoding (suicidio asistido) en vrijwillige levensbeëindiging of euthanasie (eutanasia) worden op dit moment geclassificeerd als misdrijven in het Spaanse strafwetboek (Código Penal).

Het debat over de regelgeving en het recht op een waardig overlijden is in Spanje tot nu toe in het Spaanse Parlement steeds uitgesteld omdat de PP en nu ook VOX er niets van willen weten (ze zijn ook geen fan van abortus) maar met de nieuwe socialistische PSOE regering aan de macht wordt er eindelijk wel over gesproken.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

6
Reageer op dit artikel

4 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Jan, Ondara

Goede zaak dat ook in Spanje steeds meer partijen het recht op zelfbeschikking erkennen. Euthanasie en de daarbij behorende wetgeving is daar onlosmakelijk mee verbonden. Spanje is op de goede weg.

lucia

Ben het helemaal met jou eens Roberto.
Goed dat ze er over beginnen te praten, maar zal nog wel véle jaren duren….
want, ja in de katholieke kerk worden wel vreselijke dingen gedaan,
zoals kinder misbruik,
maar mensen zèlf het recht geven over hun eigen leven,
dat snappen ze helaas niet.
Ik ben zelf katholiek opgevoed, maar kom wel uit een ander land.
Afijn, we zien wel of we hert nog mee mogen maken

Robert Lemm

Spanje glijdt steeds verder af in de richting van een verzameling van dode zielen. Ooit hielden ze van kinderen, nu zijn ze een last. Nu volgt de euthanasie.

Martin.

Het artikel bewijst net het tegendeel dat ze niet afglijden maar net dingen wil veranderen/verbeteren

Rik Geuen

Mijn vrouw en ikzelf waren Belgische residenten in Spanje. Mijn vrouw heb ik moeten laten overbrengen naar België, zware beslissing met evenveel financiële gevolgen. Absoluut niet goed behandeld geweest door Spaanse huisarts en ziekenhuis. In Belgisch ziekenhuis zeer begripvol en een waardig levenseinde door euthanasie, verlost van het ondraaglijk lijden, longca met metastasen, volledige aftakeling.
Na een tijd wegens mijn leeftijd ben ik niet meer bereid om in Spanje verder te leven, omdat België de top is van de geneeskunde. Een ernstige ziekte hebben is in Spanje helemaal niet aangewezen.

Roberto

Ik vindt triest uw ervaring in spanje. Zelf ervaar goede behandeling in catalunya. Maar sluit me aan dat euthasie een recht moet worden voor iedereen. Ongeacht leeftijd, en conditie of gezondheid. Omdat nooit een zelfmoord mag leiden tot trauma, ervaringen van anderen of slachtoffers. Niet voor een politieagent die, ze wapen moet trekken, een treinmachinist die ze ruitenwissers moet aanzetten, niet brandweerlieden die spookrijder uit moeten zagen, of verkeersdeelnemers die een mens voor een auto krijgen die van een brug springt. Het is een recht van de politiek in de maatschappij om vreugde van mensen in het leven af te… Lees verder »

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.