Parlementair debat over eerste euthanasiewet in Spanje

Parlementair debat over eerste euthanasiewet in Spanje
Beeld: 123rf

Parlementair debat over eerste euthanasiewet in Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Deze dinsdag wordt er in het Spaanse parlement gediscussieerd over de nieuwe en eerste euthanasiewet ofwel ‘ley de eutanasia’. De tekst waarover gestemd gaat worden werd geregistreerd door de PSOE en stelt dat naast het decriminaliseren,  euthanasie moet worden opgenomen in het nationale gezondheidssysteem en met publieke middelen moet worden gefinancierd.

De geschiedenis van de decriminalisering van euthanasie in het Spaanse congres is een pad van obstakels en blokkades door diverse politieke partijen. Met name de conservatieve PP en extreemrechtse VOX willen niets weten van een wet over euthanasie. Mede dankzij het gebrek van parlementaire steun werden er tussen 2016 en 2019 geen belangrijke beslissingen genomen.

Nu anno februari 2020 is de situatie echter anders want er is nu wel een parlementaire meerderheid waarbij ook de centrumrechts Ciudadanos zich kan vinden in de PSOE tekst over euthanasie of vrijwillige levensbeëindiging zoals de C’s partij dit liever noemt.

Over het algemeen zijn alle politieke partijen in Spanje, inclusief Ciudadanos, het eens met elkaar dat er gesproken dient te worden over een vrijwillige levensbeëindiging en dat de weg via de wet vrijgemaakt dient te worden om dit mogelijk te maken in Spanje. De enige politieke partijen die niets willen weten van euthanasie zijn de Partido Popular (PP) en VOX omdat zij het idee van een euthanasie als een “sociale mislukking” zien.

De nu regerende PSOE zoekt een manier waarbij niet alleen de wetten aangepast worden maar dat het hele proces wat bij euthanasie komt kijken gecontroleerd wordt. In het wetsvoorstel overweegt men “een waardig einde van het leven om het verlengen van een lijdensweg te voorkomen” van mensen met een ernstige en ongeneeslijke ziekte of chronische handicap waarbij men zou lijden.

Stap één

Ondanks dat er nu in de politiek in Spanje gesproken wordt over euthanasie wil dit niet zeggen dat dit snel ingevoerd zal worden. De eerste stap waarmee men nu bezig is, is de weg vrij maken om de strafwet (Código Penal) aan te passen zodat degene die meehelpen met een vrijwillige levensbeëindiging niet strafbaar meer zijn.

Het probleem op dit moment is dat er alleen nog aandacht wordt gegeven aan de personen rondom de patiënt die een einde aan zijn/haar leven wil maken. Dat wil zeggen, men wil eerst discussiëren over een wetswijziging waardoor de personen die helpen bij een euthanasie niet strafbaar meer zijn.

Volgens velen wordt dat echter gezien als stap één van een lang en moeilijk stappenplan. Aan de discussie rondom euthanasie in Spanje is voorlopig nog geen einde gekomen. 

Actuele situatie Spanje

Medisch geassisteerde zelfdoding (suicidio asistido) en vrijwillige levensbeëindiging of euthanasie (eutanasia) worden op dit moment geclassificeerd als misdrijven in het Spaanse strafwetboek (Código Penal).

Het debat over de regelgeving en het recht op een waardig overlijden is in Spanje tot nu toe in het Spaanse Parlement steeds uitgesteld omdat de PP en nu ook VOX er niets van willen weten (ze zijn ook geen fan van abortus) maar met de nieuwe socialistische PSOE regering aan de macht wordt er eindelijk wel over gesproken.

Ga naar de inhoud