Parlementair debat over eerste euthanasiewet in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Parlementair debat over eerste euthanasiewet in Spanje
Beeld: 123rf

MADRID – Deze dinsdag wordt er in het Spaanse parlement gediscussieerd over de nieuwe en eerste euthanasiewet ofwel ‘ley de eutanasia’. De tekst waarover gestemd gaat worden werd geregistreerd door de PSOE en stelt dat naast het decriminaliseren,  euthanasie moet worden opgenomen in het nationale gezondheidssysteem en met publieke middelen moet worden gefinancierd.

De geschiedenis van de decriminalisering van euthanasie in het Spaanse congres is een pad van obstakels en blokkades door diverse politieke partijen. Met name de conservatieve PP en extreemrechtse VOX willen niets weten van een wet over euthanasie. Mede dankzij het gebrek van parlementaire steun werden er tussen 2016 en 2019 geen belangrijke beslissingen genomen.

Nu anno februari 2020 is de situatie echter anders want er is nu wel een parlementaire meerderheid waarbij ook de centrumrechts Ciudadanos zich kan vinden in de PSOE tekst over euthanasie of vrijwillige levensbeëindiging zoals de C’s partij dit liever noemt.

Over het algemeen zijn alle politieke partijen in Spanje, inclusief Ciudadanos, het eens met elkaar dat er gesproken dient te worden over een vrijwillige levensbeëindiging en dat de weg via de wet vrijgemaakt dient te worden om dit mogelijk te maken in Spanje. De enige politieke partijen die niets willen weten van euthanasie zijn de Partido Popular (PP) en VOX omdat zij het idee van een euthanasie als een “sociale mislukking” zien.

De nu regerende PSOE zoekt een manier waarbij niet alleen de wetten aangepast worden maar dat het hele proces wat bij euthanasie komt kijken gecontroleerd wordt. In het wetsvoorstel overweegt men “een waardig einde van het leven om het verlengen van een lijdensweg te voorkomen” van mensen met een ernstige en ongeneeslijke ziekte of chronische handicap waarbij men zou lijden.

Stap één

Ondanks dat er nu in de politiek in Spanje gesproken wordt over euthanasie wil dit niet zeggen dat dit snel ingevoerd zal worden. De eerste stap waarmee men nu bezig is, is de weg vrij maken om de strafwet (Código Penal) aan te passen zodat degene die meehelpen met een vrijwillige levensbeëindiging niet strafbaar meer zijn.

Het probleem op dit moment is dat er alleen nog aandacht wordt gegeven aan de personen rondom de patiënt die een einde aan zijn/haar leven wil maken. Dat wil zeggen, men wil eerst discussiëren over een wetswijziging waardoor de personen die helpen bij een euthanasie niet strafbaar meer zijn.

Volgens velen wordt dat echter gezien als stap één van een lang en moeilijk stappenplan. Aan de discussie rondom euthanasie in Spanje is voorlopig nog geen einde gekomen. 

Actuele situatie Spanje

Medisch geassisteerde zelfdoding (suicidio asistido) en vrijwillige levensbeëindiging of euthanasie (eutanasia) worden op dit moment geclassificeerd als misdrijven in het Spaanse strafwetboek (Código Penal).

Het debat over de regelgeving en het recht op een waardig overlijden is in Spanje tot nu toe in het Spaanse Parlement steeds uitgesteld omdat de PP en nu ook VOX er niets van willen weten (ze zijn ook geen fan van abortus) maar met de nieuwe socialistische PSOE regering aan de macht wordt er eindelijk wel over gesproken.

Heb je een foutje ontdekt? Heb je een vraag? Mail ons!
Reageren op dit artikel kan via onze Facebook pagina of Facebook groep.
Gehele of gedeeltelijke reproductie van dit artikel en de daarbij geplaatste foto’s is zonder schriftelijke toestemming verboden. Het artikel staat geregistreerd bij Safe Creative Copyright Registry on the Net.

Meer recente artikelen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
donker/licht
Scroll naar top
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.