Het Chinese jaar van de os wordt ook in Spanje (niet) gevierd

Het Chinese jaar van de os wordt ook in Spanje (niet) gevierd
Beeld: Freepik

Het Chinese jaar van de os wordt ook in Spanje (niet) gevierd

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Ook in Spanje vieren de Chinese het jaar van de os of het 4719e Chinese jaar. De os, koe of stier is het tweede dier in de twaalf jaarlijkse cyclus van de Chinese dierenriem volgens de Chinese kalender. Maar net zoals in China en Aziatische landen zal deze nieuwjaarsviering heel anders verlopen dan wat men gewend is.

Volgens de laatste cijfers van het Spaanse Bureau voor de Statistiek (INE) wonen er 262.617 Chinezen in Spanje. Normaal gesproken wordt Spanje overspoeld door duizenden Chinezen die voor het nieuwe jaar naar Spanje reizen maar vanwege de pandemie was dat in 2020 niet het geval en zal dat ook dit jaar niet gebeuren.

Het Chinese jaar van de os begint op 12 februari en zal eindigen op 31 januari 2022. De nieuwjaarsviering vindt plaats van 12 tot en met 17 februari 2021. 

In het Spaans heet dit nieuwe Chinese jaar ‘Año del Buey’ wat dus het ‘Jaar van de Os’ is. Het is de elfde keer dat een jaar in het teken van de os staat want dat gebeurde eerder ook al in 1901, 1913, 1925, 1937, 1949, 1961, 1973, 1985, 1997, 2009 en dan nu in 2021. Het volgende jaar van de os zal over 12 jaar plaatsvinden in 2033.

De os, koe of stier is het tweede dier in de twaalf jaarlijkse cyclus van de Chinese dierenriem volgens de Chinese kalender. Deze bestaat uit: Rat, Os, Tijger, Konijn, Draak, Slang, Paard, Geit, Aap, Haan, Hond en Varken. 

2020 was het jaar van de rat en 2022 zal het jaar van de tijger worden. Overigens wordt naast het jaar van de os ook het jaar 4719 gevierd in China.

Karaktereigenschappen van de os zijn volgens de Chinese astrologie: krachtig en betrouwbaar, een geboren leider, een harde werker, kiest het liefst de kortste weg, zachtaardig en geduldig, maar kan ook flink uitvallen en is soms koppig. Goede partners voor de os zijn de slang, de haan en de rat.

Normaal gesproken in een Covid-vrij jaar zouden er verschillende activiteiten zoals festiviteiten en parades plaatsvinden in diverse Spaanse steden zoals Madrid, Barcelona en Valencia maar die zijn uiteraard allemaal afgelast.

Daarom zal het ook in Spanje voor de ruim 260.000 Chinezen die er officieel wonen een sobere jaarwisseling zijn.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.