Nieuwe dinosaurussoort ontdekt in de Spaanse Pyreneeën

Nieuwe dinosaurussoort ontdekt in de Spaanse Pyreneeën
Beeld: @UABBarcelona / twitter

Nieuwe dinosaurussoort ontdekt in de Spaanse Pyreneeën

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

LLEIDA – Bij de opgraafplaats Orcau-1 in de Catalaanse Pyreneeën in de provincie Lleida heeft men de overblijfselen gevonden van een nieuwe dinosaurussoort die de naam ‘Abditosaurus kuehnei’ heeft gekregen. Het gaat om de grootste dinosaurussoort die in Zuid Europa is ontdekt die 18 meter lang was en een gewicht had van 14 ton. De overblijfselen van het gevonden exemplaar, die waarschijnlijk 70 miljoen jaar geleden in dit deel van het huidige Spanje leefde, kunnen in het nieuwe Museo de la Conca Dellà museum bezocht worden.

In dit geval gaat het om het meest complete semi-gelede skelet van deze groep plantenetende dinosauriërs die tot nu toe in Europa zijn ontdekt. De 53 gevonden overblijfselen zijn verschillende wervels, ribben, ledematen en de bekken- en schoudergordels. Ook werd een half gearticuleerd fragment van de nek gevormd door 12 nekwervels gevonden. De studie werd op maandag 7 februari gepubliceerd in een artikel in het tijdschrift ‘Nature Ecology & Evolution’.

Het artikel concludeert dat deze dinosaurus behoort tot een groep titanosauriërs uit Zuid-Amerika en Afrika, gescheiden van de rest van de Europese dinosauriërs die worden gekenmerkt door een kleiner formaat. Een van de aspecten die de onderzoekers verrasten, was juist de omvang ervan. De titanosaurussen die gewoonlijk worden gevonden uit het Late Krijt van Europa zijn meestal klein of middelgroot omdat ze zijn geëvolueerd in insulaire omstandigheden. Tijdens het Boven Krijt, tussen 83 en 66 miljoen jaar geleden, was Europa een uitgestrekte archipel bestaande uit tientallen eilanden.

De Orcau-1-site is al in 1954 ontdekt toen de Duitse paleontoloog Walter Kühne de eerste overblijfselen van dinosaurussen vond. In 1986 werden meer extracties gedaan waarna de site weer verwaarloost en vergeten werd. In 2012 hervatte het Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) het werk systematisch met de nieuwe dinosaurussoort als resultaat.

dino
Ga naar de inhoud