Doodverklaarde Spanjaard duikt op na negen jaar in Syrische gevangenis

Doodverklaarde Spanjaard duikt op na negen jaar in Syrische gevangenis
Beeld: Canva

Doodverklaarde Spanjaard duikt op na negen jaar in Syrische gevangenis

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

A CORUÑA – Verbazingwekkend nieuws uit Galicië. Diego Martín zat negen jaar gevangen in een Syrische cel op verdenking van terrorisme. Martín werd in 2013 al dood verklaard, maar kwam uiteindelijk toch vrij en kon terug naar Spanje keren.

Op zijn 46e lijkt het alsof Diego Martín Barcia een tweede kans van het leven krijgt. Ruim negen jaar geleden reisde hij naar de Syrische hoofdstad Damascus als freelancejournalist. Zijn plan? Van daaruit verslag uitbrengen over de burgeroorlog. 

Martín komt in Syrië terecht na een moeilijke reis. “Ik had weinig geld en reisde zoals ik kon … Ik stak de Balkan door en daarna Griekenland en Turkije.”, vertelt hij. “Syrië kwam ik al wandelend binnen, daarna stapte ik op een bus.”

De burgeroorlog tussen het regime van Bachar el Asad en de rebellen van het Vrije Syrische leger woedt ondertussen al sinds 2011. Diego Martín beweert niet te weten dat iedereen die het land binnenkomt als terrorist kan worden bestempeld. Hij brengt vijf dagen door in rebellengebied, en wanneer hij terug in een door de regering gecontroleerde zone aankomt, wordt Martín gearresteerd. 

De autoriteiten geloven het verhaal van de freelancejournalist niet, en Martín wordt op 7 maart 2013 gearresteerd. “Ik zat in een cel van 2 bij 3 meter, zonder venster”, vertelt de man. “Ik sliep op dekens op de grond, deed oefeningen, wandelde en poetste mijn cel dagelijks.” Martín mag alleen maar naar het toilet wanneer zijn bewakers het toelaten. Hij heeft voortdurend diarree, krijgt weinig te eten en weet niet wat er hem te wachten staat.

In November 2013 is het een groep van Nederlandse Syriëstrijders (Mediawekgroup Syrië) die Martín dood verklaard. De zogeheten Mediawerkgroep Syrië beweert dat hij het leven liet in een aanslag. Alleen zijn moeder gelooft het niet. Ze stierf echter in 2021 zonder haar zoon ooit te hebben teruggezien.

Zes maanden geleden bevrijdt de Spaanse geheime dienst een zekere Alberto uit een gevangenis in Damascus. Die jongen uit Madrid vertelt hen dat er nog een Spanjaard gevangen zat. Het diplomatisch apparaat treedt in werking en na een paar maanden komt een einde aan de negen jaar durende lijdensweg van Diego Martín. Vorig jaar in November werd hij herenigd met zijn geboortegrond en familie.

Ondanks de verloren jaren is hij vooral blij terug thuis te zijn. Hij krijgt er veel liefde van zijn broer, dochter en buren.

Ga naar de inhoud