De Spaanse filmprijzen ‘Los Goya 2023’ worden dit weekend uitgereikt in Sevilla

De Spaanse filmprijzen ‘Los Goya 2023’ worden dit weekend uitgereikt in Sevilla
Beeld: Europa Press

De Spaanse filmprijzen ‘Los Goya 2023’ worden dit weekend uitgereikt in Sevilla

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SEVILLA – Op zaterdagavond 11 februari vindt het jaarlijks terugkerende Spaanse filmprijs festival ‘Los Goya’ plaats. Bij dit gala geeft de Spaanse academie voor de Wetenschap der Kunsten en Cinematografie prijzen voor de beste films, regisseurs, acteurs, actrices, film muziek, etc. Deze worden beloond met bronzen borstbeelden van de kunstenaar Francisco Goya. Alle grote Spaanse acteurs en sommige Internationale filmsterren zullen aanwezig zijn bij dit filmspektakel.

In 2023 wordt alweer de 37e editie gevierd die deze zaterdag te zien zal zijn vanaf 22.00 uur op TVE 1 of het internationale TVE-kanaal (op internet niet vanwege copyrights). Dit jaar vindt het filmgala plaats in Sevilla. De presentatie is in handen van acteur Antonio de la Torre en actrice Clara Lago. Voor het tweede jaar zal er ook een internationale Goya-prijs zijn, die gaat naar de Franse actrice Juliette Binoche.

Spaanse filmprijs

Los Goya werd in 1987 ingesteld omdat er behoefte was aan een Spaanse filmprijs in de stijl van de Franse César filmprijs. Sindsdien wordt de prijs aan het begin van elk jaar uitgereikt, in een ceremonie die lijkt op die van de uitreiking van de Oscars bij de Academy Award in de Verenigde Staten. De televisie-uitzending wordt elk jaar met een half uur vertraging uitgezonden om zo eventuele problemen niet uit te hoeven zenden (iets wat bij de Oscaruitreiking ook het geval is).

De aandacht gaat vooral uit naar Spaanse filmproducties, evenals naar films uit Latijns-Amerika in de rubriek ‘buitenlandse film in de Spaanse taal’. In principe vond het gala altijd plaats in Madrid. Uitzondering op die regel waren de prijsuitreikingen in 2000 in Barcelona, die van 2019 in Sevilla, de 2020 en 2021 edities in Málaga en de 2022 editie in Valencia. De 2023 editie vindt plaats in Sevilla.

Nominaties

De films die dit jaar genomineerd zijn vormen slechts 1% van alle bioscoopbezoeken in Spanje. Uiteraard is het merendeel van de best bezochte films in Spanje afkomstig uit de Verenigde Staten, maar elk jaar weer komen er goede films in de bioscoop die gemaakt en/of geproduceerd worden in Spanje, iets wat dus geëerd wordt tijdens de Goya uitreikingen.

Genomineerden

De genomineerden in de rubrieken beste film, beste regisseur, beste acteur en beste actrice voor dit jaar zijn.

Een van de grote kanshebbers op de Goya voor beste film is ‘As Bestas’, een spannende plattelandsthriller die gebaseerd is op het verhaal van de vermoorde Nederlander in Galicië.

Beste film: Alcarràs; As Bestas; Cinco Lobitos; La Meternal; Modelo 77

Beste regisseur: Rodrigo Sorogoyen (As Bestas); Alberto Rodriguez (Modelo 77); Sarla Simon (Alcarràs); Pilar Palomero (La Maternal); Carlos Vermut (Manticora).

Beste acteur: Denis Ménochet (As Bestas); Luis Tosar (En los Márgenes); Nacho Sánchez (Manticora); Miguel Herrán (Modelo 77); Javier Gutierrez (Modelo 77).

Beste actrice: Vicky Luengo (Suro); Marina Foïs (As Bestas); Laia Costa (Cinco Lobitos); Barbara Lennie (Los Renglones Torcidos de Dios); Ana Castillo (Girasoles Silvestres).

Daarnaast zijn er nog vele andere Goya’s weg te voor onder andere de beste secundaire acteurs en actrices, de beste nieuwe acteurs en actrices, kleding, geluid en muziek, speciale effecten, beste Europese films, beste Ibero-Amerikaanse films, beste documentaire en beste animatiefilms.

goya1
Ga naar de inhoud