Sportvissen in Spanje: vergunningen, regels en benodigdheden

Sportvissen in Spanje: vergunningen, regels en benodigdheden
Beeld: 123rf

Sportvissen in Spanje: vergunningen, regels en benodigdheden

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De Spaanse zee en rivieren bieden vele mogelijkheden voor sportvissers, van het vangen van verschillende soorten vis tot het genieten van de schitterende omgeving. Echter, om te zorgen dat zowel de vispopulaties als de omgeving gezond blijven, zijn er enkele regels die je moet volgen en vergunningen die je moet aanvragen. In dit artikel leggen we dat uit.

De Spaanse vergunning voor sportvissen wordt ‘Licencia de Pesca Deportiva’ genoemd en kan ook de naam ‘Licencia de pesca marítima recreativa individual’ (voor vissen in de zee) hebben. Ook buitenlanders kunnen een ‘Licencia de Pesca Deportiva’ aanvragen voor sportvissen in Spanje. Het is belangrijk om te controleren of er specifieke vereisten zijn voor buitenlanders en om de juiste documenten mee te nemen bij het aanvragen van de vergunning.

Het is meestal verkrijgbaar bij de lokale overheid (gemeentekantoor) en soms ook online via de regionale overheid. Onderaan dit artikel een korte lijst met links waar je in verschillende regio’s een visvergunning kunt aanvragen (in het Spaans). In feite zijn er twee soorten: vissen in de zee (pesca marítima) en vissen in rivieren (pesca fluvial).

Er zijn meestal de volgende documenten vereist bij het aanvragen van een ‘Licencia de Pesca Deportiva’ in Spanje voor buitenlanders: 

 • Een geldig identiteitsbewijs, zoals een paspoort of identiteitskaart.
 • Bewijs van verzekering, om te voldoen aan de verzekeringsvereisten in Spanje.
 • Eventuele verklaringen die specifiek nodig zijn voor buitenlanders, zoals een verklaring van goed gedrag.
 • Betaling van de vergunningskosten.

Het is aan te bevelen om vooraf contact op te nemen met de lokale overheid om zeker te zijn dat je alle vereiste documenten bij je hebt bij het aanvragen van de ‘Licencia de Pesca Deportiva’.

Kosten visvergunning

De kosten van een ‘Licencia de Pesca Deportiva’ in Spanje kunnen variëren, afhankelijk van de regio en de duur van de vergunning. Het is aan te bevelen om de actuele tarieven op te vragen bij de lokale overheid of op hun website te controleren voordat je de vergunning aanvraagt. Over het algemeen zijn vergunningen voor sportvissen in Spanje betaalbaar en kosten ze een paar tientjes per jaar. Op DEZE website kun je de tarieven van 2022 terugvinden (in het Spaans).

Cotos de pesca?

De eigenaren van Catfish Camp Caspe (Nederlands) hebben ons erop gewezen dat sportvissers in Spanje ook rekening moeten houden met de zogenaamde ‘cotos de pesca’. Een ‘coto de pesca’ is in feite een gebied of visreservaat in zowel natuurlijk water (rivieren, meren) als gesloten visvijvers waar vissers vaak tegen betaling mogen vissen. Deze gebieden zijn normaal gesproken aangegeven met borden en om daar te mogen vissen heb je vaak een extra vergunning of toestemming nodig van de eigenaren van de ‘voto de pesca’, vaak zijn dat visclubs of verenigingen of ‘Asociaciones de pescadores’. In veel van deze ‘cotos de pesca’ mag gevist worden, maar zonder dood, dat betekent dat de vis terug moet worden gegooid in het water.

Als je gaat sportvissen moet je rekening houden met de visvergunning en eventueel toestemming om in een ‘coto de pesca’ te mogen vissen. Ongeveer de helft van alle wateren in Spanje zijn ‘cotos de pesca’ dus de kans is groot dat je als sportvisser er een tegen zult komen. LET OP want hier wordt streng gecontroleerd en overtredingen kosten veel geld en/of inbeslagname van apparatuur etc.

Als je serieus wilt gaan sportvissen op rivieren en/of meren, dan raden we je aan om dat te doen met een specialistisch bedrijf of organisatie die de vergunningen vaak in orde kunnen maken.

Regels voor sportvissen in Spanje:

 • Er is een vergunning vereist voor het vissen in openbare wateren. Deze kun je aanschaffen bij de lokale overheid (gemeentekantoor) of online via de regionale overheid.
 • Let op de speciale toestemming/vergunning voor het vissen binnen een ‘coto de pesca’.
 • Het is verboden om gebruik te maken van bepaalde vistuigen, zoals elektrische stroom of giftige stoffen.
 • Er is een minimumgrootte vastgesteld voor bepaalde vissoorten. Dit is om te zorgen dat deze soorten de tijd krijgen om te groeien en te reproduceren.
 • Het is niet toegestaan om meer vis te vangen dan je zelf kunt consumeren. Dit helpt om overbevissing te voorkomen.

Benodigdheden voor sportvissen in Spanje:

 • Een visvergunning
 • Een hengel en lijn, afhankelijk van de vistechniek die je wilt gebruiken.
 • Vislood en haakjes.
 • Een visnet, om de vis mee op te vissen.
 • Een koelbox, om de vis in te bewaren.
 • Persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals zonnebrandcrème en een zonnehoed.

Het is belangrijk om te onthouden dat sportvissen niet alleen om het vangen van vis gaat, maar ook om het genieten van de natuur en het zorgen voor de gezondheid van de vispopulaties en omgeving. Door de regels te volgen en verantwoord om te gaan met de natuurlijke hulpbronnen, kun je ervoor zorgen dat je een leuke en veilige tijd hebt tijdens het sportvissen in Spanje.

Links naar websites per autonome regio:

NOTA: Het artikel over wat nodig is voor het sportvissen in Spanje is niet helemaal compleet. Het is een complex systeem met vergunningen en privé-visgebieden etc. waarvoor de geïnteresseerde sportvisser in Spanje beter bij een expert advies kan vragen. Dat wat in dit artikel is geschreven is verzameld bij verschillende andere websites die over dit onderwerp hebben geschreven.

Ga naar de inhoud