Search
menu
Search

Buitenaards materiaal ontdekt in Villena-schat uit de bronstijd in Alicante

Buitenaards materiaal ontdekt in Villena-schat uit de bronstijd in Alicante
Beeld: Turismo Villena / web

Buitenaards materiaal ontdekt in Villena-schat uit de bronstijd in Alicante

In 1963 werd in de gemeente Alicante in Spanje een archeologische schat van 59 voorwerpen van goud, zilver, ijzer en barnsteen gevonden. Deze voorwerpen dateren uit de 10e eeuw voor Christus en staan bekend als de schat van Villena. Recent onderzoek heeft aangetoond dat deze voorwerpen deels vervaardigd zijn uit materiaal van buitenaardse oorsprong.

Zoals wetenschappelijk tijdschrift Science Alert meldt, blijkt uit nieuw onderzoek dat delen van de schat gemaakt zijn van meteorietijzer. Analyse heeft uitgewezen dat het ijzer gebruikt in twee van de artefacten afkomstig is van een meteoriet die ongeveer een miljoen jaar geleden op aarde is neergestort. Dit staat in een vertaalde studie gepubliceerd op 30 december 2021 in het tijdschrift Trabajos de Prehistoria.

Voor het nieuwe onderzoek hebben wetenschappers twee van de ijzeren voorwerpen getest: een C-vormige armband en een holle bol met een gouden plaat die ooit het gevest van een zwaard kan hebben versierd. Beide voorwerpen zijn gemaakt tussen 1400 en 1200 voor Christus.

De verbinding tussen het goud en ijzer is belangrijk, omdat beide materialen een grote symbolische en sociale waarde hadden, zegt hoofdonderzoeker Ignacio Montero Ruiz van het Instituut voor de Geschiedenis van Spanje. In dit geval waren de artefacten waarschijnlijk een verborgen schat die aan een hele gemeenschap kon hebben toebehoord, niet aan één persoon. Er waren in deze historische periode geen koninkrijken op het Iberisch Schiereiland (lees: het Spaanse vasteland), aldus de onderzoeker.

Volgens de studie hebben de onderzoekers door middel van massaspectrometrie, een techniek die de massa-ladingverhoudingen van moleculen meet, sporen van ijzer- en nikkellegering gevonden die vergelijkbaar zijn met die in meteorietijzer. Omdat de samenstelling van de artefacten zeer vergelijkbaar is, zouden beide voorwerpen afkomstig kunnen zijn van dezelfde meteoriet, aldus onderzoeker Montero Ruiz.

De schat van Villena is te zien in het lokale Archeologisch Museum van de gemeente Villena, meer informatie lees je HIER.

Ga naar de inhoud