Search
menu
Search

Europees Parlement eist onderzoek Russische inmenging Catalaanse onafhankelijkheid

Europees Parlement eist onderzoek Russische inmenging Catalaanse onafhankelijkheid
Beeld: via canva.com

Europees Parlement eist onderzoek Russische inmenging Catalaanse onafhankelijkheid

Het Europees Parlement heeft een resolutie aangenomen waarin wordt opgeroepen tot een onderzoek naar mogelijke banden tussen de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging en Rusland. Met 433 stemmen voor en slechts 56 tegen, dringt het parlement erop aan om ook mogelijke pogingen van Rusland om zich te mengen in zaken van de EU te onderzoeken, met name in aanloop naar de Europese verkiezingen in juni dit jaar.

In het Europees Parlement is een zeer belangrijke resolutie aangenomen over inmenging van Rusland in de EU. Europarlementariërs worden bekritiseerd en er wordt om een onderzoek gevraagd naar hun banden met het Kremlin. Carles Puigdemont en de Catalaanse onafhankelijkheidszaak staan in het middelpunt van de Europese belangstelling.

De resolutie richt zich op de periode 2017-2020, precies de meest intense jaren van het Catalaanse onafhankelijkheidsproces. Deze aanklacht was eerder in Straatsburg ook al te horen, maar dan uit de mond van de vicevoorzitter van de Europese Commissie die betreurde dat er verslagen zijn die Catalaanse afscheidingspolitici in verband brengen met het Kremlin.

In de resolutie toont het Europees Parlement zich zeer bezorgd over deze feiten en waarschuwt het ook voor mogelijke pogingen van het Kremlin om de Europese verkiezingen van juni te beïnvloeden. In het document benadrukken ze een verzoek aan de autoriteiten om de banden van Europarlementsleden die vermoedelijk gelieerd zijn aan het Kremlin en de pogingen van Rusland om de EU te destabiliseren en zich ermee te bemoeien, daadwerkelijk te onderzoeken, met verwijzing onder meer naar de voormalige Catalaanse ex-premier Carles Puigdemont.

De Europarlementariërs herinneren in dit verband aan de vermeende massale desinformatie campagnes die door het Kremlin werden verspreid tijdens de meest complexe jaren van het Catalaanse onafhankelijkheidsproces. Tegelijkertijd roepen ze op om de rechters die belast zijn met het onderzoek naar dit onderwerp niet aan te vallen.

Ga naar de inhoud