De veiligste en onveiligste steden van Spanje (2020)

El Prat de Llobregat en Barcelona meest onzekere en minst veilige steden van Spanje
Beeld: 123rf

De veiligste en onveiligste steden van Spanje (2020)

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft het misdaad-rapport 2020 bekend gemaakt. Uit die gegevens is o.a. op te maken dat Spanje binnen Europa het derde veiligste land is met gemiddeld de minste misdrijven per 1.000 inwoners.

In 2020 werden er in heel Spanje 1.773.366 strafbare feiten (misdaden en misdragingen) geregistreerd wat 19,4% minder is dan de 2.199.475 geregistreerde strafbare feiten in 2019. Het gaat om cijfers die bekend zijn bij de Policía Nacional, Guardia Civil, Ertzaintza, Mossos d’Esquadra en Policía Foral de Navarra.

De reden van deze daling van bijna 20% is natuurlijk de corona-crisis en de noodtoestand die op 14 maart 2020 werd afgekondigd, zo is in het misdaad rapport te lezen.

De dalingen zijn geregistreerd bij de overgrote meerderheid van de strafbare feiten, zoals moord en doodslag (-9,7%); ernstige en minder ernstige misdrijven, verwondingen en ruzie (-20,1%); ontvoering (-11,2%); aanrandingen (-13,6%); verkrachtingen (-14,5%), andere seksuele misdrijven (-13,4%), overvallen met geweld of intimidatie (-31,0%); overvallen met geweld (-27,5%, in woningen -28,3%); diefstallen (-39,9%); autodiefstallen (-25,9%), en de rest van overtredingen crimineel (-6,0%).

Minst veiligste steden

El Prat de Llobregat (Barcelona), Barcelona en Torrevieja (Alicante) zijn de drie meest onveilige steden met meer dan 50.000 inwoners in Spanje in een jaar dat werd gekenmerkt door de pandemie.

In El Prat de Llobregat (Barcelona) zijn 86 misdaden per 1.000 inwoners gemeld. Ondanks dat deze met 48% zijn gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar, blijft deze randstad van Barcelona voor het het vijfde opeenvolgende jaar de eerste positie in de ranglijst behouden. Dat is mede te danken aan de aanwezigheid van het regionale vliegveld Barcelona-El Prat.

El Prat wordt gevolgd door Barcelona (70,8) en Torrevieja (66,6) bij de steden met meer dan 50.000 inwoners, hoewel Sant Adrià de Besòs (Barcelona) en Arroyomolinos (Madrid) een hoger misdaadcijfer hebben, met respectievelijk 71 en 70,8 misdaden per 1.000 inwoners.

Toeristische steden/gebieden

Tot de tien meest onveilige gemeenten behoren verschillende kustgemeenten waar toerisme een belangrijke economische activiteit is. Torrevieja (3e), Marbella (4e), Palma de Mallorca (5e), ​​Calvià (7e) en Ibiza (8e) kampen met een misdaadcijfer dat hoger is dan in de rest van het land.

Veiligste steden

Aan de andere kant is Ávila (1e, Castilië en León) de veiligste stad van Spanje, waar slechts 21 misdaden per 1.000 inwoners hebben plaatsgevonden. Ávila wordt gevolgd door Boadilla del Monte (2e, Madrid) met 21,6 en Linares (3e, Jaén) met 21,8.

De lijst wordt aangevuld door Lorca (4e, Murcia), Avilés (5e, Asturië), ​​Vila-real (6e, Valencia), Getxo (7e, Baskenland), Palencia (8e, Castilië en León), Cáceres (9e, Extremadura) en Huesca (10e, Aragón).

Bekijk het hele misdaad-rapport 2020 HIER (PDF)

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.