Eerste regionale overheid met extreemrechts in Spanje is een feit in Castilië en León

Eerste regionale overheid met extreemrechts in Spanje is een feit in Castilië en León
Beeld: Europa Press

Eerste regionale overheid met extreemrechts in Spanje is een feit in Castilië en León

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALLADOLID – Op 13 februari waren er vervroegde regionale verkiezingen in de autonome regio Castilië en León. De Partido Popular (PP) wist deze weliswaar te winnen maar niet met genoeg zetels om een regering te kunnen vormen. Daar had de conservatieve/rechtse partij van Alfonso Fernández Mañueco de steun voor nodig van andere formaties. De PP heeft nu gekozen voor de steun van de extreemrechtse partij VOX die voor het eerst in Spanje deel zal uitmaken van een regionale overheid.

De PP en VOX vormen nu een coalitieregering in Castilië en León waarbij beide partijen concessies hebben moeten doen en waarbij op het allerlaatste moment een akkoord werd bereikt tussen Juan García-Gallardo (VOX) en Alfonso Fernández Mañueco (PP). De regionale partijleider van VOX wordt niet alleen de vicepremier van de regio maar zijn partij zal ook het regionale Congres voorzitten met als voorzitter Carlos Pollán.

Terwijl de PP en VOX spreken over een historische samenwerking die in het voordeel zal zijn van de inwoners van Castilië en Leòn, wordt in andere regio’s en in de landelijke politiek gesproken over een blamage en een stap in de verkeerde richting. Deels wordt deze samenwerking met extreemrechts gezien als een noodoplossing omdat de PSOE-partij weigerde mee te werken door onthouding van stemmen zodat de PP alleen zou kunnen regeren. Een coalitie met VOX wordt door de PP als enige oplossing gezien om nieuwe regionale verkiezingen te voorkomen.

Castilië en León is met deze samenwerking en coalitieregering tussen de PP en VOX de eerste Europese regio geworden waar extreemrechts een belangrijke stem heeft, en dat alles na een ‘vernieuwe’ PP met Núñez Feijóo als toekomstig nieuwe partijleider, die nota bene zelf heeft gezegd niet met VOX te willen samenwerken.

De PP-partij heeft de regionale verkiezingen in Castilië en León op 13 februari gewonnen met 31,4% van alle stemmen wat goed is voor 31 zetels. Dat is net iets meer dan de PSOE-partij die 30,05% van de stemmen kreeg en 28 zetels heeft. De derde grote partij in deze autonome regio is de extreemrechtse VOX geworden met 17,6% van de zetels wat goed is voor 13 zetels. 

De PP is er slechts 2 zetels op vooruit gegaan (van 29 naar 31) terwijl de PSOE er 7 zetels op achteruit is gegaan (van 35 naar 28) en VOX met 12 zetels steeg (van 1 naar 13). Ciudadanos is 11 zetels achteruit gegaan (van 12 naar 1) en Unidas-Podemos daalde van 2 naar 1 zetel. Nieuw is de regionale partij Soria Ya die 3 zetels wist te krijgen terwijl ook de regionale partij UPL erop vooruit ging van 1 naar 3 zetels.

Ga naar de inhoud