Alicante heeft nu al te maken gehad met de eerste tropennacht en 31,3 graden overdag

Alicante heeft nu al te maken gehad met de eerste tropennacht en 31,3 graden overdag
Beeld: 123rf

Alicante heeft nu al te maken gehad met de eerste tropennacht en 31,3 graden overdag

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – Eerder hebben we al geschreven dat grote delen van Spanje te maken hebben met ongewoon hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. Maar niet alleen overdag kan het kwik stijgen naar 30 graden of meer, ook ‘s nachts is het nu al behoorlijk warm. In Alicante hebben ze al officieel de eerste tropennacht meegemaakt dit jaar.

‘Noches tropicales’ of tropennachten zijn nachten waarbij de temperatuur minimaal 20 graden is gedurende de nachtelijke uren, na middernacht dus. Hier wordt echter nogal eens over gediscussieerd omdat een tropische nacht langs de Middellandse Zee geheel anders kan zijn dan in het midden van Spanje vanwege het verschil van de gevoelstemperatuur en luchtvochtigheidsgraad die aan de kust hoger zijn.

In de nacht van vrijdag op zaterdag werd in Pego (Alicante) een minimumtemperatuur geregisteerd van 20,2 graden terwijl dit 18,4 graden was bij het vliegveld Alicante-Elche en 17,1 graden in Elche, 16,6 graden in Novelda, 16,3 graden in Rojales en 15,1 graden in de stad Alicante.

Overdag steeg op zaterdag het kwik naar 31,3 graden in Rojales (Alicante), en werd het 30,2 graden in Orihuela, 29,5 graden in Alicante, 29,4 graden in Javea en 29,1 graden in Benidorm. We hebben het dan over plaatsen waar de Spaanse weerdienst AEMET meetstations heeft staan in de provincie Alicante.

Heel Spanje

Als we kijken naar de hoogst geregistreerd temperaturen in Spanje op zaterdag, dan laat AEMET zien dat het 31,3 graden werd in Rojales (Alicante), 31,2 graden in Rincón de la Victoria (Málaga), 41,1 graden in Tejeda (Gran Canaria), 30,8 graden in Lorca (Murcia), 30,7 garden in Murcia, 30,7 graden in Castellón, 30,6 graden in Totana (Murcia), 30,5 graden in Alhama de Murcia (Murcia), 30,2 graden in Orihuela (Alicante en 30,1 graden in San Bartolome Tirajana (Gran Canaria).

Het was dus op 11 maart 2023 al erg druk op veel stranden aan de Middellandse Zeekust waar veel personen konden genieten van een vervroegde lente, of zeg maar zomer.

Ga naar de inhoud