Kunstenaars klagen over de wapenhandel tussen Spanje en Israël

Kunstenaars klagen over de wapenhandel tussen Spanje en Israël
Beeld: via canva.com

Kunstenaars klagen over de wapenhandel tussen Spanje en Israël

Ook in Spanje beheerst de invasie van Israël in Palestina nog steeds het nieuws. Deze week kwam een groep kunstenaars en cultuurwerkers bijeen op de Feria Arco om de wapenhandel tussen Spanje en Israël aan te klagen. De Feria Arco is de Feria Internacional de Arte Contemporáneo, een grote kunstbeurs in Madrid.

“Bommen, granaten, raketten. 37 ton. 1 miljoen 300.000 euro”. De activisten, allemaal in het zwart gekleed en met de typische Palestijnse (Araat) sjaals, vatten met dit vers hun aanklacht aan. Volgens de Spaanse regering hield het land na de aanval van Hamas op 7 oktober op met wapens te leveren aan Israël. Onjuist, aldus de activisten, die vinden dat de handel dan ook nu echt moet stoppen.

Volgens de cijfers van het portaal voor Buitenlandse handel Comex voerde Spanje in november nog voor 1 miljoen euro aan wapens aan richting Israël. Die maand was Spanje zelfs het Europese land dat de meeste wapens aan Israël leverde, goed voor 52% van de totale hoeveelheid. 

Enkel en alleen in het eerste trimester van 2023 gaf de Spaanse regering groen licht voor 35 licenties voor defensie materiaal, goed voor in totaal 48 miljoen euro.

Met de actie vraagt de groep een onmiddellijk einde aan de wapenhandel tussen Spanje en Israël. “De verkoop van wapens maakt ons medeplichtig aan de meer dan 30.000 burgerdoden die in Gaza vielen sinds oktober”, klonk het. De actie eindigde in een groep omhelzing van de activisten, terwijl ze samen riepen: ‘Free Palestine’.

Ga naar de inhoud