Geniet van de Spaanse wentelteefjes of torrijas als Pasen lekkernij

Oeps ... foto ontbreekt!

Geniet van de Spaanse wentelteefjes of torrijas als Pasen lekkernij

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Met Pasen worden in Spanje lekkere zoetigheden gegeten waaronder ook de torrijas wat eigenlijk hetzelfde is als de bij ons bekende wentelteefjes (min of meer). Een van de verschillen is echter dat er honing gebruikt kan worden bij de bereiding van torrijas in Spanje. Daarnaast is het in Spanje toegestaan om het brood te weken in melk of zoete witte wijn. Torrijas worden traditiegetrouw thuis gemaakt maar steeds meer komt het voor dat men naar een bakker gaat om de Spaanse wentelteefjes te kopen.

Torrijas kunnen gemaakt worden van vers brood, oud stokbrood of speciaal gemaakt deeg, iets wat de bakkers hoofdzakelijk gebruiken. De torrijas stellen in Spanje tijdens de Semana Santa of Heilige Week het dode brood voor wat weer de dood en wederopstanding van Jezus moet voorstellen. Wanneer men het brood onderdompelt in melk en eieren staat dat voor het schoonmaken en inwikkelen van het lichaam van Jezus terwijl het bakken het lijden van Jezus moet voorstellen.

Torrijas worden in Spanje als nagerecht gegeten maar ook steeds meer tussendoor als Paaslekkernij. Dat is dan ook meteen een groot verschil met wentelteefjes die men in Nederland eet als ontbijt. Daarnaast bakt men de torrijas niet in boter maar worden deze gebakken of gefrituurd in, hoe kan het ook anders, olijfolie. Door dat frituren worden de broodjes van buiten lekker knapperig maar zijn ze van binnen heerlijk zacht.

Naast de torrijas zijn er nog meer Semana Santa lekkernijen zoals:

Pestiños: Deze lekkernij wordt niet alleen met Pasen gegeten maar zijn ook populair gedurende de kersttijd. Pestiños worden vaak gemaakt in het zuiden van Spanje door het frituren van een stukje deeg – vaak op smaak gebracht met sesam – in olijfolie en dan afgemaakt met honing of suiker.

Hornazo: De Hornazo is eigenlijk geen zoetigheid maar een vleestaart die komt uit de regio Salamanca en Ávila. De taart wordt vaak gevuld met varkenslende, chorizo en hardgekookte eieren. Er is echter ook een uitvoering met zoete amandelen, suiker en eieren.

Mona de Pascua: Vooral populair in de deelstaten Catalonië en Valencia, Deze taart wordt traditiegetrouw door de peetvaders als een geschenk gegeven aan kinderen. Taarten zijn bedekt met ofwel gekookte eieren of chocolade figuren en kleurrijke decoraties van bekendheden of prinsesjes, Spongebob, Messi, etc.

Flores de Semana Santa: De “bloemen van Pasen” staan ook bekend als “flores manchegas”. Het zijn zoete en gebakken broodjes in prachtige vormen die je doen herinneren aan bloemen. De Flores de Semana Santa worden vooral gegeten in Toledo, Cuenca en andere delen van de deelstaat Castilla La Mancha.

Buñuelos: De Buñuelos zijn eigenlijk niet meer of minder dan een gebakken donut. Deze zoete traktatie is gemaakt met eenvoudige ingrediënten zoals water, melk, ei of gist en kan zoet of hartig zijn. De Buñuelos worden niet alleen gegeten in praktisch alle regio’s van Spanje maar ook in Latijns Amerikaanse landen zoals Argentinië, Mexico en Colombia.

Leche frita: Leche frita betekent letterlijk “gefrituurde melk” en is een zoetigheid die met name in het noorden van Spanje gegeten wordt. De Leche frita wordt gemaakt door het koken van meel met melk en suiker totdat het stevig wordt. Vervolgens wordt deze bestrooid met kaneel en een suikerglazuur.

Bartolillos: De Bartolillos worden traditioneel geserveerd in Madrid. De Bartolillos zijn driehoekige dumplings van dun deeg, gebakken met een custard vulling die warm gegeten worden.

En dan heb je natuurlijk nog de altijd lekkere Chocolate con Churros die het hele jaar door gegeten kan worden. Ook zijn de typische chocolade eitjes, hanen, kippen en van alles nog wat ook steeds populairder aan het worden met Pasen in Spanje.

Ga naar de inhoud