Nieuw Nederlands boek over de Semana Santa in Málaga en de gratieverlening

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc

Nieuw Nederlands boek over de Semana Santa in Málaga en de gratieverlening

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – Het zal je als trouwe SpanjeVandaag lezer niet ontgaan zijn en al helemaal niet als je ergens in Spanje woont dat het deze week Semana Santa is wat staat voor de Heilige Week. Het is de week voor Pasen waarbij er elke dag/nacht emotionele processies plaatsvinden waarbij duizenden mensen de beelden aanschouwen en zo af en toe een traantje wegvegen of spontaan een serenade brengen. Er gebeurt echter nog iets anders tijdens deze Semana Santa en dat heeft te maken met gevangenen en het verlenen van gratie. Het nieuwe boek “De tribune van de armen” van schrijfster Mariët Meester gaat over deze eeuwenoude traditie.

Tijdens de Semana Santa strijkt de regering over haar hard en worden er traditiegetrouw enkele gevangenen vrijgelaten, in het Spaans indultos. Dit jaar zijn er 13 personen die voor verschillende delicten vastzitten in de gevangenissen die nu gratie hebben gekregen en vrij zijn gekomen.

Málaga

Dit gebeurt ook in Málaga, bekend vanwege de vele en uitbundige processies tijdens de Semana Santa. Op Heilige woensdag of Miércoles Santo is het gewoonte om een gevange gratie te verlenen tijdens de processie van El Rico. Het beeld wordt tijdens deze processie door drie gevangenen gedragen omdat er lange tijd geleden een tekort was aan dragers en men toen besloot om dat door gevangen te laten doen. Als beloning voor dat dragen krijgt sindsdien elk jaar een gevange gratie en deze traditie wordt tot op de dag van vandaag in ere gehouden.

PS. Al gaat het hier om een eeuwenoude traditie, dit jaar is er iets fout gegaan en is er tijdens de El Rico processie geen gevangene vrijgelaten. Het probleem lag bij het feit dat er drie gegadigden waren waarvan een corrupte politicus wat dus niet doorging en twee personen wiens verhalen niet helemaal klopten. Daarom heeft het Spaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken dit jaar geen toestemming gegeven. Ondertussen wordt er gezocht naar een gevangene die men alsnog na de Semana Santa zal vrijlaten, het blijft immers een traditie die in stand gehouden dient te worden.

Boek

Het boek “De tribune van de armen” gaat over dit eeuwenoud en uniek gebruik, over het zoeken naar troost in de roes van de nacht, maar vooral over het verlangen naar menselijkheid. Om de achtergrond van deze traditie te ontrafelen vestigde de schrijfster Mariët Meester zich in Málaga stad, waar ze vanaf de Plaza de los Cristos, midden tussen de gitanos, het leven in Andalusië schetst. Het boek is afgelopen 6 april verschenen en geeft de lezer meer achtergrondinformatie over de traditie van gratieverlening.

“De tribune van de armen, Over leven en vrijheid in Andalusië”
Mariët Meester / inclusief fotokatern / €19,99 / ISBN 978 90 295 0930 5
e-book / €13,99 / ISBN 978 90 295 0967 1

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.