Bordercollie Neo is de eerste gecertificeerde hond die de Camino de Santiago route heeft gelopen

Oeps ... foto ontbreekt!

Bordercollie Neo is de eerste gecertificeerde hond die de Camino de Santiago route heeft gelopen

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTIAGO – Elk jaar zijn er honderdduizenden pelgrimgangers die lopend, op de fiets, in de rolstoel, te paard, met de auto of camper de Santiago de Compostela pelgrimsroute lopen of rijden. Deze mensen worden “peregrino/a” genoemd in Spanje maar nu is er voor het eerst ook non-officieel een “perregrina” ofwel een hond die de pelgrimsroute heeft gelopen. Dat heeft de bordercollie hond samen met zijn baasje Mari Carmen Astigarraga, die Neo van de dood heeft gered, gedaan.

Toen Neo geboren werd wilde de toenmalige eigenaar de hond in laten slapen omdat deze een lichte vlek had op zijn rechter iris had, een vreselijke tekortkoming in de wereld van de hondenfokkerij. Dat vlekje in het oog maakte voor Neo’s huidige baasje, de Spaanse Mari Carmen Astigarraga uit het Baskische Aretxabaleta (Gipuzkoa), helemaal niets uit en dus adopteerde zij Neo. Nu vijf jaar later is de zwart-witte bordercollie Neo de eerste hond die de Camino de Santiago heeft gelopen en daar ook een certificaat voor heeft gekregen.

Neo wordt ook wel de “perregrina” genoemd (met dubbele r), een verbastering van “perro” hond en “grina” wat afgeleid is van “peregrino” wat gebruik wordt om pelgrimgangers aan te geven in het Spaans. Deze term is bedacht door de stichting Asociación Protectora de Animales del Camino (APACA) die al diverse jaren langs de pelgrimsroute in de steek gelaten honden, katten en zelfs ezels opvangt. Deze stichting geeft sinds vorig jaar certificaten  (pasaporte canino) uit die net zoals bij fietsers te krijgen (te koop) zijn voor diegene die met een huisdier de pelgrimsroute loopt, althans minstens 100 km wat bij fietsers 200 km is. Neo is de eerste die een certificaat heeft gekregen.

Het nieuws van de 5-jarige Neo is onder de pelgrimgangers blijkbaar snel rond gegaan en er kwamen bij de stichting tientallen aanvragen binnen van hondeneigenaren uit Spanje, Italië, Duitsland en België die ook met hun trouwe viervoeter de Camino de Santiago willen lopen. De stichting verwacht dat er steeds meer mensen met hun honden de pelgrimsroute zullen gaan lopen de komende jaren.

Op dit moment heeft Neo nog niet het officiële certificaat van de Oficina de Peregrino in Santiago de Compostela gekregen omdat dit simpelweg niet bestaat, nog niet. Het baasje van Neo verteld in de krant El País dat ze zich op het einde van de route samen met haar trouwe hond meldde in het officiële kantoor waar alle vrijwilligers uitgelaten reageerden op de komst van Neo maar de baas kwam met veel excuses en smoesjes om Neo niet het officiële certificaat te geven. Die mogelijkheid bestaat niet en dat komt van hogerhand waarop Mari Carmen Astigarraga besloot een brief naar de Paus in het Vaticaan te sturen en haar beklag te doen. Ze heeft nog geen antwoord ontvangen.

Ondanks het feit dat gedurende de pelgrimsroute mede pelgrimgangers enthousiast reageerden op Neo, de eerste hond die de route aflegt, mocht de bordercollie in geen enkel restaurant of door de gemeente gerunde herbergen naar binnen. Alleen die slaapplaatsen die privé gerund worden hebben Neo toegestaan om te overnachten. De stichting APACA zegt dat de autoriteiten en horeca eigenaren hun mentaliteit zullen moeten gaan veranderen want zij verwachten steeds meer huisdieren op de Camino de Santiago.

Foto: La Voz de Galicia

Ga naar de inhoud