Cifuentesgate of Mastergate wordt steeds groter probleem voor de PP en Universiteit Madrid

Oeps ... foto ontbreekt!

Cifuentesgate of Mastergate wordt steeds groter probleem voor de PP en Universiteit Madrid

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Elke dag komen er nieuwe feiten boven water waaruit blijkt dat het niet botert binnen de Madrileense Partido Popular (PP) en de Universidad Rey Juan Carlos (URJC) in Madrid. Diverse weken geleden moest de regionale premier voor de Comunidad de Madrid Cristina Cifuentes tekst en uitleg geven over de berichten dat ze haar master op de Universiteit nooit gehaald heeft en ondanks haar pogingen en steun van de PP-partij lijkt het erop dat het einde van haar politieke carrière in zicht is.

Om een lang verhaal met veel feiten kort te maken, het lijkt erop dat de regionale premier van de Comunidad de Madrid, Cristina Cifuentes van de Partido Popular (PP) gelogen heeft over haar master die ze gehaald zou hebben op de Universidad Rey Juan Carlos in Madrid. De krant El Diario is al weken bezig om alle feiten boven water te halen waaruit blijkt dat er doelbewust geloven is op de universiteit en door Cifuentes, er fraude is gepleegd, er valsheid in geschrifte heeft plaatsgevonden met valse handtekeningen en dat er waarschijnlijk gebruik is gemaakt van machtsposities.

Ondertussen is bij iedereen wel duidelijk (behalve bij de Partido Popular) dat er iets goed fout zit in deze zaak waarbij de PP tijdens een partijcongres in Sevilla openlijk alle steun aan hun regionale presidente Cifuentes gaf maar achter de schermen al bezig is om haar de laan uit te sturen, iets wat door de politieke partner Ciudadanos geëist wordt. De politieke carrière voor Cifuentes lijkt daarmee aan een einde te zijn gekomen maar daar stoppen de problemen niet.

Justitie

Ondertussen is de Spaanse justitie ook met deze zaak bezig en hebben diverse agenten van de politie al ondervragingen gedaan op de universiteit bij verschillende leraren en administratieve medewerkers. Daarnaast zijn er leraren wiens handtekeningen op belangrijke papieren verschijnen en zeggen daar niets van te weten waarbij er al twee leraren hun ontslag hebben ingediend en een andere zegt dat hij onder dreiging van ontslag moest meewerken aan de fraude (iets wat blijkbaar opgenomen is). De studenten van de universiteit zijn ook niet blij met dit alles en menen dat de verantwoordelijken voor dit schandaal moeten opstappen, daaronder ook de directeur van de universiteit die steeds minder vertrouwen krijgt.

Politiek?

De hele zaak kwam aan het licht nadat een leraar van de universiteit naar buiten kwam met de feiten rondom deze fraudezaak. Uiteraard is daar kritiek op vanuit de PP want deze leraar schijnt een socialistische aanhanger te zijn van de PSOE, waardoor deze zaak in de ogen van de PP puur politiek is omdat in 2019 er autonome verkiezingen zijn, ook in Madrid. Dat kan dan wel zo zijn maar dat neemt niet weg dat er mogelijk fraude en valsheid in geschrifte is gepleegd en dat is strafbaar met zes jaar celstraf. De PP schuift alle verantwoordelijkheid nu af op de universiteit maar nu is gebleken via nieuwe documenten die de krant El Diario woensdag bekend maakte, dat er meer PP-politici of aanhangers zijn die een “trato de favor” ofwel voorkeursbehandeling hebben gehad op de universiteit.

En zo komt er elke dag weer iets nieuws naar buiten, wordt het Cifuentesgate of Mastergate schandaal steeds groter en heeft de Partido Popular er een nieuw fraude en corruptieschandaal bij gekregen. Daarnaast staat de belangrijkste en meest prestigieuze universiteit van Spanje i¡negatief in de schijnwerpers en dat is ook niet goed.

Ga naar de inhoud