skip to Main Content
Cifuentesgate of Mastergate wordt steeds groter probleem voor de PP en Universiteit Madrid
Europa Press

Cifuentesgate of Mastergate wordt steeds groter probleem voor de PP en Universiteit Madrid

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Elke dag komen er nieuwe feiten boven water waaruit blijkt dat het niet botert binnen de Madrileense Partido Popular (PP) en de Universidad Rey Juan Carlos (URJC) in Madrid. Diverse weken geleden moest de regionale premier voor de Comunidad de Madrid Cristina Cifuentes tekst en uitleg geven over de berichten dat ze haar master op de Universiteit nooit gehaald heeft en ondanks haar pogingen en steun van de PP-partij lijkt het erop dat het einde van haar politieke carrière in zicht is.

Om een lang verhaal met veel feiten kort te maken, het lijkt erop dat de regionale premier van de Comunidad de Madrid, Cristina Cifuentes van de Partido Popular (PP) gelogen heeft over haar master die ze gehaald zou hebben op de Universidad Rey Juan Carlos in Madrid. De krant El Diario is al weken bezig om alle feiten boven water te halen waaruit blijkt dat er doelbewust geloven is op de universiteit en door Cifuentes, er fraude is gepleegd, er valsheid in geschrifte heeft plaatsgevonden met valse handtekeningen en dat er waarschijnlijk gebruik is gemaakt van machtsposities.

Ondertussen is bij iedereen wel duidelijk (behalve bij de Partido Popular) dat er iets goed fout zit in deze zaak waarbij de PP tijdens een partijcongres in Sevilla openlijk alle steun aan hun regionale presidente Cifuentes gaf maar achter de schermen al bezig is om haar de laan uit te sturen, iets wat door de politieke partner Ciudadanos geëist wordt. De politieke carrière voor Cifuentes lijkt daarmee aan een einde te zijn gekomen maar daar stoppen de problemen niet.

Justitie

Ondertussen is de Spaanse justitie ook met deze zaak bezig en hebben diverse agenten van de politie al ondervragingen gedaan op de universiteit bij verschillende leraren en administratieve medewerkers. Daarnaast zijn er leraren wiens handtekeningen op belangrijke papieren verschijnen en zeggen daar niets van te weten waarbij er al twee leraren hun ontslag hebben ingediend en een andere zegt dat hij onder dreiging van ontslag moest meewerken aan de fraude (iets wat blijkbaar opgenomen is). De studenten van de universiteit zijn ook niet blij met dit alles en menen dat de verantwoordelijken voor dit schandaal moeten opstappen, daaronder ook de directeur van de universiteit die steeds minder vertrouwen krijgt.

Politiek?

De hele zaak kwam aan het licht nadat een leraar van de universiteit naar buiten kwam met de feiten rondom deze fraudezaak. Uiteraard is daar kritiek op vanuit de PP want deze leraar schijnt een socialistische aanhanger te zijn van de PSOE, waardoor deze zaak in de ogen van de PP puur politiek is omdat in 2019 er autonome verkiezingen zijn, ook in Madrid. Dat kan dan wel zo zijn maar dat neemt niet weg dat er mogelijk fraude en valsheid in geschrifte is gepleegd en dat is strafbaar met zes jaar celstraf. De PP schuift alle verantwoordelijkheid nu af op de universiteit maar nu is gebleken via nieuwe documenten die de krant El Diario woensdag bekend maakte, dat er meer PP-politici of aanhangers zijn die een “trato de favor” ofwel voorkeursbehandeling hebben gehad op de universiteit.

En zo komt er elke dag weer iets nieuws naar buiten, wordt het Cifuentesgate of Mastergate schandaal steeds groter en heeft de Partido Popular er een nieuw fraude en corruptieschandaal bij gekregen. Daarnaast staat de belangrijkste en meest prestigieuze universiteit van Spanje i¡negatief in de schijnwerpers en dat is ook niet goed.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
 1. Betaal even onder de tafel 611 eur en je hebt het boterbriefje.
  Dit gaat de corrupte PP de nek kosten. Studenten en het volk is het helemaal zat met Rajoy.

 2. `t Zou me niet verbazen dat ze er zonder al te veel problemen mee wegkomt. Tenslotte is ze het vriendinnetje van ‘caudillo’ Rajoy en zolang die het voor het zeggen heeft zijn de wegen van de Spaanse justitie vrij ondoorgrondelijk maar wel voorspelbaar. Hopelijk loopt zijn bewind snel ten einde, maar daar moet Ciudadanos voor zorgen.

 3. In de politiek ben je de ene dag de held en de andere dag de schlemiel
  En als ze 1 iemand moeten opofferen voor het partij belang, zal men dat echt niet nalaten.
  Niet bij de PP en niet bij enige andere politieke partij.

  Kan me nog herinneren dat er toch ook een enorme rel in Nederland is geweest paar jaar terug, was dat niet bij de Hoge School Holland? Dat houdt een tijdlang het nieuws bezig en daarna hoor je er nooit meer iets over. De school bestaat nog, er gaat nog geld naar toe, studenten naar toe en zo zal het hier ook wel gaan.

  Natuurlijk als iemand iets strafbaars heeft gedaan moet hij of zijn daar voor worden gestraft, maar om daar nu al dagen achter elkaar in ieder ochtend programma zoveel aandacht aan te besteden….er zijn wel belangrijkere zaken in de wereld. Laten we bijvoorbeeld maar hopen en bidden dat die mafkees van Assad niet zorgt voor een oorlog tussen de grootmachten op aarde, dat zal een veel grotere impact op al onze levens geven dan iemand die over haar diploma heeft gelogen.

  1. Beste Juan74,

   Je hebt gelijk dat de media onevenwichtig veel aandacht geven aan het geval Cifuentes. Maar zoals je weet zoeken ze (media-telegraafstijl) voortdurend naar een hot-item om daar dagenlang op voort te borduren. Is toch een goedkope vorm van TV en media maken?
   Echter het vergelijk van de Hogeschool Holland en de Universiteit van Madrid is niet juist. In Nederland ging het destijds om het te lage eisen stellen aan studenten (slechte docenten dus) en daardoor was de uitstroom van gediplomeerden hoger. De Lump-sum financiering was hieraan schuldig. Je kreeg een deel geld bij de instroom van studenten en de rest bij de uitstroom (met diploma). Zonder diploma werd je dus gestraft. De lump-sum maakte ook dat men goedkope leerkrachten (lees kwaliteit) aannam. Dus hoe meer uitgestroomde studenten met een diploma, hoe meer geld men van de overheid ontving. Grote en mooie gebouwen en managers die geen verstand van onderwijs hadden kregen het voor het zeggen! (overigens zijn er tegen de bestuurders in die tijd maatregelen genomen en de onderwijsinspectie houdt alles streng in de gaten.)
   Echter bij de universiteit van Madrid gaat het schijnbaar om het uitgeven van diploma´s aan mensen die nooit de universiteit hebben bezocht en dit alleen maar om daardoor meer status te hebben en te kunnen solliciteren naar banen waarvoor ze dus een diploma nodig hebben waarover ze niet beschikken. Nu beweren kwade tongen dat een groot deel de staf van de universiteit uit PP-ers bestaat en ze te pas en te onpas diploma´s hebben uitschreven voor PP-gelieerden. Als dat waar is, is het dus een zeer kwalijke zaak. Iets dat tot op de bodem moet worden uitgezocht. Over de voortgang wil ik graag lezen, maar om nu dagelijks uren met het nieuws hiermee te worden geconfronteerd is voor mij ook wel irritant. En ja, je hebt gelijk dat er ook nog andere belangrijke zaken bestaan.

    1. Politici is de enige klasse die GEEN diploma moeten hebben. Voor de laagste posities wel maar voor een 1e minister is dat niet nodig

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken