Search
menu
Search

De Spaanse inkomstenbelasting nader bekeken (2022)

De Spaanse inkomstenbelasting nader bekeken
Beeld: 123rf

De Spaanse inkomstenbelasting nader bekeken (2022)

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Sinds 6 april (2022) is het weer mogelijk om de belastingaangifte te doen in Spanje. Vanaf 6 april tot en met 30 juni hebben de Spanjaarden de tijd om hun belastingaangifte te doen bij de Spaanse belastingdienst Agencia Tributaria. In totaal gaat het om bijna 22 miljoen belastingbetalers die hun jaarlijkse ‘declaración del Impuesto Sobre la Renta de las Personas Físicas (IRPF)’ over het fiscale jaar 2021 doen.

Eerder schreven we dat iedereen met een jaarinkomen van 22.000 euro of meer een belastingaangifte moet doen. Dat betekent dat iedereen die minder dan 22.000 euro verdient geen belastingaangifte hoeft te doen. MAAR dat is een algemene regel en is niet altijd het geval want dit geldt alleen als:

  • Je inkomsten van één enkele betaler komen.
  • Als je meerdere betalers hebt waarbij de som meer dan 1500 euro is, wordt de limiet verlaagd naar 14.000 euro.
  • Wanneer het enige inkomen bestaat uit passieve uitkeringen zoals pensioenregelingen, collectieve verzekeringen, onderlinge sociale zekerheid, socialezekerheidsregelingen van bedrijven en verzekerde pensioenregelingen etc.
  • Er wordt ook rekening gehouden met andere inkomsten zoals inkomsten uit roerend vermogen, vermogenswinsten en -verliezen van meer dan 1600 euro, als je meer dan 1000 euro aan toegerekende vastgoedinkomsten hebt ontvangen, subsidies, economische activiteiten hebt verkregen etc.

Met andere woorden, de drempel van 22.000 euro geldt dus alleen als je slechts één betaler hebt of als jouw inkomen alleen uit uitkeringen bestaat. Daarnaast is het zo dat als het om tweebetalers gaat de drempel 14.000 euro per persoon is. Is dat niet het geval dan is de limiet vastgesteld op 12.643 euro. Iedereen betaalt belasting, maar onder deze drempel hoef je geen belastingaangifte te doen. 

Lees hier meer over op de website van de Agencia Tributaria. Dit staat ook vermeld in de officiële Staatscourant de BOE in Capitulo I, J, Articulo 96: Obligación de declarar. 

Spanje kent op dit 6 verschillende percentages (tipo impositivo) die verdeeld zijn in schijven (tramos IRPF) die te maken hebben met het loon op jaarbasis (base liquidable general). De belastingen moeten worden afgedragen aan de Agencia Tributaria of Hacienda, de Spaanse belastingdienst.

0 tot 12.450 €19%
12.450 t/m 20.999 €24%
20.200 t/m 35.199 €30%
35.200 t/m 59.999 €37%
60.000 t/m 299.999 €45%
vanaf 300.000 €47%

Op welke manieren

Het is mogelijk om vanaf 6 april via internet de belastingaangifte te regelen via de website of via de vernieuwde smartphone-app van de Agencia Tributaria. Om van deze twee manieren gebruik te kunnen maken dien je te beschikken over de Cl@ve Pin (ook via een app) of een ‘certificado electrónico’ die op de computer geïnstalleerd moet worden.

Vanaf 5 mei is het mogelijk om via de telefoon en de campagne ‘Le llamamos’ de belastingaangifte te doen. In dat geval belt de belastingdienst de belastingbetaler op, maar dient men een ‘cita previa’ ofwel een afspraak te maken vanaf 4 mei.

Vanaf 1 juni is het mogelijk om fysiek in de belastingkantoren in het land de aangifte te doen. Dit is echter afhankelijk van hoe de situatie is wat betreft de coronacrisis want de belastingkantoren zijn op dit moment beperkt geopend voor het publiek. Ook voor deze mogelijkheid dien je een afspraak te maken wat mogelijk is vanaf 27 mei.

In alle gevallen dient de belastingaangifte gedaan te worden voor 30 juni. Maar hoe sneller je dit doet, hoe eerder de kans groot is dat je de door jouw teveel betaalde belasting teruggestort krijgt, en dat is mooi meegenomen in de voor veel mensen moeilijke tijd tijdens de coronacrisis.

NOTA: We hebben deze informatie met zorg samengesteld, maar misschien klopt dit niet helemaal of zijn er zaken alweer veranderd. We zijn geen experts wat betreft belastingen en hebben de informatie van verschillende Spaanse websites gehaald, deze zijn terug te vinden in de links in het artikel. Wij kunnen helaas geen antwoorden geven over de belastingaangifte in Spanje.

Ga naar de inhoud