Spanje wil tot 17 drijvende windparken installeren voor 2030

Spanje wil tot 17 drijvende windparken installeren voor 2030
Beeld: Canva

Spanje wil tot 17 drijvende windparken installeren voor 2030

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Windenergie is tegenwoordig een van de belangrijkste voorstellen voor duurzame bronnen binnen de EU en Spanje wil daar een voorloper in zijn. Ondanks dat de Spaanse technologie op dit gebied een van de meest relevante is op Europees niveau, heeft het land nog een lange weg te gaan. Toch wil Spanje voor het einde van dit decennium (dus voor 2030) 15 tot 17 drijvende windparken met een capaciteit van 3 gigawatt aan offshore windenergie installeren voor de kust.

Een drijvende windturbine is een windturbine die gemonteerd is op een drijvende constructie. Dit maakt het mogelijk de turbine te plaatsen waar het water te diep is voor funderingen maar waar de wind harder waait en constanter aanwezig is. Drijvende windturbines maken gebruik van de ervaring van de olie-en gasindustrie met drijvende olie-platforms.

Momenteel is Spanje de eerste prototype-ontwikkelaar ter wereld en van de 13 drijvende testfaciliteiten die momenteel bestaan, zijn er 11 vervaardigd door Spaanse bedrijven. Momenteel worden verschillende oplossingen getest om de windmolens stabiel te laten drijven zoals met een zogenaamde ‘spar’, een 60 meter lange stalen zwaard dat de windturbine stabiliseert en een andere oplossing die een telescopische betonnen toren vormt.

De oplossing van drijvende windturbines wordt met name toegepast op die plaatsen waar de zee te diep is en het verankeren aan de zeebodem geen oplossing is. Het verankeren wordt toegepast in onder andere de Noord- en Oostzee maar in de Atlantische Oceaan en Middellandse Zee zou dat niet haalbaar zijn omdat deze te diep zijn.

Voor Spanje als pionier in de sector van de drijvende windturbines kan dit een goede toekomst betekenen. Weliswaar is het een technologie die nog in ontwikkeling is, het heeft veel voordelen. De windturbines worden in een haven of nabij gebouwd en naar de plaats van bestemming gesleept waardoor de constructie ervan veel minder complex en tijdrovend is.

Op dit moment heeft Spanje alleen windturbines op land met een totale capaciteit van 28.138 megawatt. In 2021 is daar 842,6 MW bijgekomen waardoor Spanje na Duitsland het EU-land is met de hoogste capaciteit windenergie. De windturbines produceren op dit moment 23% van de energiebehoefte in het land met uitschieters van 50% of zelfs bijna 100%. Er zijn 1.298 windparken in meer dan 1.000 gemeenten met 21.574 geïnstalleerde windturbines in Spanje wat werk levert aan 27.690 personen.

Ga naar de inhoud