Storm Evelyn brengt opnieuw saharastof met ‘bloedregen’ naar Spanje

Storm Evelyn brengt opnieuw saharastof met ‘bloedregen’ naar Spanje
Beeld: Valencia / Europa Press

Storm Evelyn brengt opnieuw saharastof met ‘bloedregen’ naar Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het is Semana Santa ofwel de Paasweek en de Spaanse kustplaatsen zijn overvol met toeristen maar dat wil helaas niet zeggen dat het ook overal genieten is met mooi weer. Storm Evelyn komt eraan en deze brengt regen met zich mee op veel plaatsen in Spanje. Daarnaast zal de calima opnieuw zorgen voor een geel/oranje gekleurde lucht in o.a. de Valencia regio en Andalusië vanwege het fijne saharastof dat opnieuw Spanje bereikt.

Storm Evelyn bereikt Spanje via het noordwesten waar Galicië als eerste getroffen zal worden. Daarna trekt de storm verder over Castilië en león, Extremadura, de Madrid regio en het westen van Andalusië. Evelyn brengt niet alleen regen met zich mee maar ook windsnelheden tot 80 km/uur.

In sommige delen van Andalusië, Murcia, Valencia regio, Aragón en Castilla-La Mancha kan de neerslag gepaard gaan met de zogenaamde ‘bloedregen’ ofwel ‘lluvia de sangre’ wat hetzelfde is als ‘lluvia de barro’ wat weer ‘moderregen’ betekent. Het fijne saharastof mengt zich met de regen en dan wordt alles weer ouderwets vies.

Het saharastof zal ook weer zorgen voor een geel/oranje lucht op verschillende plaatsen in Andalusië, Murcia en de Valencia regio. De regen van storm Evelyn en het saharastof zullen zich op dinsdag verder verspreiden naar de Balearen eilanden waar de neerslag lokaal heftig kan zijn.

Op woensdag zullen grote delen van de Middellandse Zeekust te maken krijgen met neerslag zoals in Catalonië, Valencia regio, Murcia en de provincie Almería in Andalusië. Er wordt zelfs weer opnieuw gesproken over een DANA in Murcia, Albacete, Almería en Jaén.

Op donderdag en vrijdag keert het mooie weer terug naar Spanje en stijgen ook de temperaturen opnieuw. Datzelfde geldt op zaterdag en eerste en tweede Paasdag op zondag en maandag. Daarbij wordt gesproken over hoge temperaturen die boven de 30 graden kunnen komen in Sevilla en Córdoba.

Ga naar de inhoud