Search
menu
Search

Wanneer en hoeveel wegenbelasting betaal je in Spanje?

Wanneer en hoeveel wegenbelasting betaal je in Spanje?
Beeld: Canva

Wanneer en hoeveel wegenbelasting betaal je in Spanje?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Als je in Spanje woont en een voertuig hebt met een Spaans kenteken dan moet je elk jaar wegenbelasting betalen. Deze betaling geschiedt op gemeentelijk niveau en het te betalen bedrag is afhankelijk van de gemeente en het type voertuig. Bedragen zijn overal weer anders, al zijn er enkele richtprijzen vastgesteld. De betaling gebeurt meestal tussen maart en mei maar in sommige gemeenten gebeurt dat na de zomer in oktober.

Net zoals in andere landen moet je ook in Spanje wegenbelasting of motorrijtuigenbelasting (impuesto de circulación of Impuesto Municipal de Vehículos de Tracción Mecánica) betalen. De Spaanse wegenbelasting ofwel ‘gemeentelijke belasting van voertuigen van mechanische tractie’ werd meer dan 30 jaar geleden gecreëerd en genereert jaarlijks een opbrengst van meer dan 4 miljard euro voor de gemeenten in Spanje. Het is dus een gemeentelijke en niet landelijke belasting waarbij je dus eigenlijk betaald voor het gebruik van de wegen in jouw gemeente.

De onderstaande tarieven zijn de minimum tarieven die gelden in heel Spanje (behalve Melilla en Ceuta waar men kortingen heeft) die jaarlijks betaald moeten worden per gemotoriseerd voertuig en afhankelijk zijn van de fiscale paardenkracht (in het Spaans caballos fiscales of CVF) of motorvermogen wat berekend wordt via een ingewikkelde wiskundig formule. Overigens wordt ook voor andere voertuigen zoals scooters en motoren betaald.

  • Minder dan 8 fiscale PK = 12,62 euro
  • Tussen de 8 en 11,99 fiscale PK = 34,08 euro
  • Tussen de 12 en 15,99 fiscale PK = 71,94 euro
  • Tussen de 16 en 19,99 fiscale PK = 89,61 euro
  • Vanaf 20 en meer fiscale PK = 112,00 euro

Naast de fiscale PK wordt er echter ook gekeken naar de gemeente waar men het voertuig geregistreerd heeft staan, het type voertuig, hoe krachtig de motor is wat betreft de milieuverontreiniging waarbij schonere auto’s kortingen krijgen. Al met al is het een ingewikkelde rekensom die dus sterk afhankelijk is van de gemeente waar men woont.

Tarieven

Zoals hierboven te zien is heeft de regering minimum tarieven gepubliceerd waar gemeenten niet onder mogen zitten. De gemeenten mogen er echter wel boven zitten waardoor er grote verschillen zijn tussen gemeenten, met name de grotere steden. Zo is de wegenbelasting in San Sebastian (Baskenland) 150% duurder dan op Tenerife of 46% duurder dan in de hoofdstad van Spanje Madrid.

In de onderstaande tabel van de ‘Automovilistas Europeos Asociados’ zijn alle bedragen  van 2021 te zien in alle grote provinciale hoofdsteden. De overige gemeenten die kleiner zijn vragen doorgaans minder wegenbelasting. Overigens klaagt deze vereniging ook over de zogenaamde ‘paraísos fiscales’ ofwel gemeenten waar de wegenbelasting erg laag is maar wel veel meer voertuigen geregistreerd staan dan dat er inwoners zijn. Volgens de vereniging zijn er 25 van deze gemeenten waar het verschil in tarieven tot 900% kan zijn.  

Gekeken naar een voertuig met een fiscale PK tussen de 8 en 11,99 betaalde een automobilist in de provincie Barcelona in 2021 een jaarlijks bedrag van 68,16 euro, in Bilbao 69,36 euro, in Madrid 59,00 euro, in Valencia 62,59 euro, in Alicante 60,47 euro, in Almería 62,41 euro, in Girona 67,24 euro, in Málaga 65,80 euro, in Tarragona 68,16 euro, in Palma de Mallorca 68,16 euro en in Las Palmas 56,57 euro.

tabel
Ga naar de inhoud