Gaat het regenen in april in Spanje of blijft het warm en droog?

Gaat het regenen in april in Spanje of blijft het warm en droog?
Beeld: Canva

Gaat het regenen in april in Spanje of blijft het warm en droog?

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Recent hebben we nog het spreekwoord ‘en abril, aguas mil’ uitgelegd wat ongeveer hetzelfde is als de Nederlandse uitdrukking ‘april doet wat hij wil’ of het Vlaamse ‘maartse buien en aprilse grillen’. Met de Spaanse uitdrukking wordt eigenlijk bedoeld dat er duizend maal regen valt, maar is dat ook zo dit jaar in Spanje?

De weerexperts kunnen nu de weertrends voor april 2023 in Spanje bekend maken. Dit betekent dat ze kunnen voorspellen of april warmer of koeler zal zijn dan normaal in Spanje, en of er meer of minder regen zal zijn in april, gebaseerd op de maandelijkse voorspelling. De hoge temperaturen zullen in april aanhouden, en verwacht wordt dat de waarden in heel Spanje iets hoger zullen zijn dan normaal voor deze tijd van het jaar.

Er wordt verwacht dat de hoeveelheden neerslag in de noordwestelijke en westelijke helft van het land iets lager zullen zijn dan normaal, terwijl in het oostelijke deel van het Spaanse vasteland juist iets meer regenval kan worden verwacht dan normaal.

Wat is normaal weer in april?

De gemiddelde temperatuur in april in Spanje is ongeveer 13 graden, met een gemiddelde neerslag van 65 mm (referentieperiode 1981-2010). In het zuidwesten van het Spaanse vasteland liggen de gemiddelde temperaturen rond de 16 graden, terwijl ze in veel gebieden van het noordelijke plateau tussen de 8 en 12 graden liggen en tussen de 12 en 15 graden in het Middellandse Zeegebied. In bergachtige gebieden worden in april nog steeds gemiddeld vorstverschijnselen geregistreerd.

In Galicië en de regio’s grenzend aan de Cantabrische Zee, evenals Navarra en het noorden van Huesca, samen met enkele bergachtige gebieden van andere delen van het Spaanse vasteland, vindt de meeste regenval plaats in de maand april. Gemiddeld wordt er in deze regio’s tussen de 100 en 150 mm neerslag geregistreerd gedurende deze vierde maand van het jaar.

Aan de andere kant bevinden zich de regio Murcia en de provincie Almeria, met gemiddelde neerslaghoeveelheden tussen de 10 en 30 mm in april. De oostelijke eilanden van de Canarische Eilanden, evenals het zuiden van Tenerife, worden ook beschouwd als de droogste regio’s van deze maand, met neerslaghoeveelheden onder de 20 mm. In de rest van het land valt gemiddeld tussen de 30 en 75 mm neerslag gedurende de hele maand. De droogste gebieden zijn echter Murcia, Almeria en de Canarische Eilanden.

cd4c4df50f827ebfcee4b0c22891102f
De uitdrukking ‘en abril, aguas mil’ in Spanje
In Spanje kent men net zoals in Nederland en Vlaanderen een uitdrukking om de instabiliteit van het weer in april weer te geven: ‘en abril, aguas mil&# …
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud