Ontvang jij deze zomer een kind uit de vluchtelingenkampen in de Westelijke Sahara?

Ontvang jij deze zomer een kind uit de vluchtelingenkampen in de Westelijke Sahara?
Beeld: Alouda / facebook

Ontvang jij deze zomer een kind uit de vluchtelingenkampen in de Westelijke Sahara?

‘De beste ervaring van ons leven’, zo beschrijven Lourdes en Josan hun ontvangst van een kind uit de Westelijke Sahara. De actie vredesvakanties geeft kinderen uit de Westelijke Sahara de kans een hele zomer in Spanje door te brengen en zet zo de moeilijke situatie van het land op de kaart.

Jarenlang al droomde Lourdes Lozano uit Binéfar er van een jongen of meisje uit de Westelijke Sahara te ontvangen tijdens de zomer. In 2022 was het dan eindelijk zo ver. De vereniging van vrienden van de Westelijke Sahara uit Aragón (Alouda) bracht hen in contact met de 8 jarige Abde. In 2023 deden ze het nog eens over, en dit jaar opnieuw, want volgens het koppel ging het om “de beste ervaring van hun leven op elk vlak”.

Naast Alouda zijn er nog drie organisaties in Aragón alleen al die zich inzetten voor het saharaui volk (de mensen uit de Westelijke Sahara): Um Draiga, Arapaz (Zaragoza) en Lestifta (Teruel). Ze brengen kinderen uit de vluchtelingenkampen in de Westelijke Sahara een hele zomer lang naar Spanje voor hun programma dat ‘vredesvakanties’ heet. In totaal gaat het dit jaar om 130 jongens en meisjes tussen 9 en 10 jaar.

Lourdes vertelt hoe de kinderen behoorlijk bang aankomen. Ze kennen het land en de taal niet en weten niet waar ze zich aan kunnen verwachten. Abde wist zelfs niet hoe je ‘hola’ zei, maar toen de Josan hem vroeg of hij voor Barcelona of Madrid supporterde, antwoordde hij met een glimlach dat hij voor Madrid was. Tegen het eind van de zomer sprak de jongen bijna vloeiend Spaans.

Lourdes en Josan reisden ondertussen ook al naar de Westelijke Sahara om de situatie er te zien en Abde’s familie te ontmoeten. Het programma wordt gesteund door de overheid van Aragón. De ontvangende familie betaalt dus enkel de dagelijkse kosten, van hen wordt vooral verwacht dat ze veel tijd vrijmaken. Wie interesse heeft een kind uit de Westelijke Sahara een mooie zomer te bezorgen, kan contact opnemen met Alouda (648 155 360) , Um Draiga (648 846 563) Arapaz (676 584 128) of Lestifta (665 913 282). Na een eerste interview volgt een uitgebreide opleiding.

Ga naar de inhoud