Het dorp met de vreemdste voornamen van Spanje in Burgos met een Wereldrecord

Het dorp met de vreemdste voornamen van Spanje in Burgos met een Wereldrecord
Beeld: Ayuntamiento Huerta del Rey / web

Het dorp met de vreemdste voornamen van Spanje in Burgos met een Wereldrecord

Vraagje, heb je ooit wel eens gehoord van de voornamen Burgundófora, Ediltrudes of Prilidiano? Je zult deze in een gemiddeld dorp in Spanje niet zo snel tegenkomen, maar het iets minder dan 1.000 inwoners tellende dorp Huerta de Rey is opgenomen in het Guinness Book of World Records als het dorp met de vreemdste voornamen van Spanje en wie weet wel van Europa.

Om de vreemde en soms moeilijk uit te spreken voornamen te kunnen vinden op straat moeten we naar de provincie Burgos reizen in Castilië en León. Het dorp Huerta de Rey heeft de eer het dorp te zijn met de vreemdste voornamen van Spanje. Enkele voorbeelden: Exuparencia, Dioscorides, Restituta, Clodoaldo, Quiteria, Nicereta, Lupicinio, Gaudencio, Etelvina, Aproniano, Cancionila, Dulcardo, Evodio, Hieronides, Leocricia of Marceonila.

Daarbij moet wel gezegd worden dat er steeds minder vreemde voornamen te vinden zijn in het dorp omdat deze alleen nog voorkomen bij de oudere inwoners die er steeds minder zijn.

Maar waar komt die traditie van vreemde voornamen dan vandaan? Deze stamt uit het begin van de twintigste eeuw toen de gemeente op aanraden van de postbode de voornamen veranderde. 

In die jaren was het heel normaal dat het hele dorp familie van elkaar was en dat iedereen dus Paco, Pepe, Manolo of Francisco heette als voornaam en bijna iedereen ook dezelfde achternaam had en de postbode het allemaal niet meer wist.

Omdat het wettelijk gezien niet mogelijk was om de achternamen te veranderen werd er bij de gemeente voor gekozen om de voornamen aan te passen en deze uniek te maken. Dat was niet meer mogelijk bij de personen die al in het dorp woonden, maar wel bij de nieuwgeborenen. 

Het idee werd door alle inwoners van het dorp geaccepteerd en gekozen werd voor het Martyrologium Romanum (Martirologio romano) systeem, ofwel Romeinse namen van martelaren en heiligen die door de katholieke kerk erkend worden zoals Nerón, Domiciano, Trajano, Marco Aurelio, Septimio Severo, Maximiano, Decio, Valeriano, Aureliano en Diocleciano.

Dit systeem is daarna tientallen jaren gebruikt, maar is tegenwoordig alleen nog merkbaar bij de oudere inwoners. Maar het is nog steeds mogelijk op straat inwoners te zien die elkaar bij de vreemde voornaam noemen zoals Exuparencia, Dioscorides, Restituta, Clodoaldo, Quiteria, Nicereta, Lupicinio, Gaudencio, Etelvina, Aproniano, Cancionila, Dulcardo, Evodio, Hieronides, Leocricia of Marceonila.

Ga naar de inhoud