Duitse supermarktketen Aldi boekt nog niet de successen die ze gehoopt hadden in Spanje

Duitse supermarktketen Aldi boekt nog niet de successen die ze gehoopt hadden in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Aldi heeft de helft minder omzet per vierkante meter dan de grootste rivaal Lidl en zelfs vier keer minder dan het Spaanse Mercadona. Dit ondanks het feit dat er bijna elke maand wel een of meerdere Aldi supermarkten geopend worden in Spanje. Toch wil het de Aldi maar niet lukken betere cijfers te halen en staat de Duitse keten van de 20 grootste supermarktketens in Spanje niet op de beste plaats.

In de kranten wordt gesproken van de “nachtmerrie van Aldi” waarin de Duitse supermarktketen zich op dit moment begeeft in Spanje. Of het echt zo erg is valt nog te bezien maar feit is wel dat de Aldi veel minder populair is dan de Duitse collega Lidl of de Spaanse Mercadona en de vaak veel grotere Carrefour of Día supermarkten. Aldi heeft de laatste jaren meer dan 500 miljoen euro geïnvesteerd in Spanje en heeft op dit moment 252 eigen winkels met een totale winkeloppervlakte van 248.000 vierkante meter.

Per vierkante meter gezien verkoopt de Aldi ongeveer de helft minder dan de Lidl en zelfs vier keer minder dan de Spaanse Mercadona. Na de enorme investeringen in Spanje had de Aldi op het einde van 2016 een marktaandeel van slechts 0,9%, weliswaar meer dan de jaren daarvoor maar veel minder dan wat het Duitse bedrijf verwacht had. Dit marktaandeel is voor de Aldi erg vreemd want in andere landen zoals Groot Brittannië is dat 7% en ook in Nederland is dat 7%, terwijl dat de jaren daarvoor nog 8,9% was.

Officiële cijfers zijn niet bekend maar men schat dat de Aldi in 2016 een omzet draaide van 600 miljoen euro, een bedrag welke niet bevestigd of ontkend wordt door Aldi in Spanje. De tegenvallende cijfers heeft Aldi Supermercados S.L. er niet van weerhouden om de afgelopen zes maanden diverse winkels te openen zoals in Alcobendas, Alcorcón, Argüelles, Aspe, Bilbao, Sant Cugat, Santander, Fuengirola en Andújar en nieuwe winkels in Plasencia, Cerceda (Madrid), Zaidín (Granada), Vila-Seca (Tarragona), Algeciras en de winkel die deze woensdag is geopend in Sanlúcar de Barrameda.

De Aldi staat in Spanje bij veel Spanjaarden en ook buitenlanders bekend als alternatief voor de Lidl maar dan net iets anders. Bij de Aldi kopen veel mensen hun ecologische en biologische producten waarvan de Aldi er steeds meer heeft tegen redelijke prijzen. Ook het niet levensmiddelen aanbod van kleding, planten, etc. trekt veel klanten naar de winkels, net zoals bij de Lidl.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.