skip to Main Content
Duitse supermarktketen Aldi boekt nog niet de successen die ze gehoopt hadden in Spanje

Duitse supermarktketen Aldi boekt nog niet de successen die ze gehoopt hadden in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Aldi heeft de helft minder omzet per vierkante meter dan de grootste rivaal Lidl en zelfs vier keer minder dan het Spaanse Mercadona. Dit ondanks het feit dat er bijna elke maand wel een of meerdere Aldi supermarkten geopend worden in Spanje. Toch wil het de Aldi maar niet lukken betere cijfers te halen en staat de Duitse keten van de 20 grootste supermarktketens in Spanje niet op de beste plaats.

In de kranten wordt gesproken van de “nachtmerrie van Aldi” waarin de Duitse supermarktketen zich op dit moment begeeft in Spanje. Of het echt zo erg is valt nog te bezien maar feit is wel dat de Aldi veel minder populair is dan de Duitse collega Lidl of de Spaanse Mercadona en de vaak veel grotere Carrefour of Día supermarkten. Aldi heeft de laatste jaren meer dan 500 miljoen euro geïnvesteerd in Spanje en heeft op dit moment 252 eigen winkels met een totale winkeloppervlakte van 248.000 vierkante meter.

Per vierkante meter gezien verkoopt de Aldi ongeveer de helft minder dan de Lidl en zelfs vier keer minder dan de Spaanse Mercadona. Na de enorme investeringen in Spanje had de Aldi op het einde van 2016 een marktaandeel van slechts 0,9%, weliswaar meer dan de jaren daarvoor maar veel minder dan wat het Duitse bedrijf verwacht had. Dit marktaandeel is voor de Aldi erg vreemd want in andere landen zoals Groot Brittannië is dat 7% en ook in Nederland is dat 7%, terwijl dat de jaren daarvoor nog 8,9% was.

Officiële cijfers zijn niet bekend maar men schat dat de Aldi in 2016 een omzet draaide van 600 miljoen euro, een bedrag welke niet bevestigd of ontkend wordt door Aldi in Spanje. De tegenvallende cijfers heeft Aldi Supermercados S.L. er niet van weerhouden om de afgelopen zes maanden diverse winkels te openen zoals in Alcobendas, Alcorcón, Argüelles, Aspe, Bilbao, Sant Cugat, Santander, Fuengirola en Andújar en nieuwe winkels in Plasencia, Cerceda (Madrid), Zaidín (Granada), Vila-Seca (Tarragona), Algeciras en de winkel die deze woensdag is geopend in Sanlúcar de Barrameda.

De Aldi staat in Spanje bij veel Spanjaarden en ook buitenlanders bekend als alternatief voor de Lidl maar dan net iets anders. Bij de Aldi kopen veel mensen hun ecologische en biologische producten waarvan de Aldi er steeds meer heeft tegen redelijke prijzen. Ook het niet levensmiddelen aanbod van kleding, planten, etc. trekt veel klanten naar de winkels, net zoals bij de Lidl.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 13 reacties
 1. Rondom Lepe, Costa de la Luz,
  Zitten bijna alle supermarkten waarbij wij de Mercadona en Lidl regelmatig bezoeken. In Cartaya zitten ze alledrie waarbij de verbouwde, zeer goed verlichte en van ruime gangpaden voorziene Aldi er boven uitsteekt en zeker met het assortiment en mooie versproducten. Toch is het er nooit druk dus waar ligt het aan?

 2. Er wat een paar jaar geleden een Aldi supermarkt in La Nucia .Waar ik en vele
  anderen onbeschoft behandelt werden.
  Het personeel was te onbeschoft om antwoord te geven als je wat vroeg
  en ik spreek heus behoorlijk Spaans Niet alleen mijn ervaring!!
  Maria

 3. in el campello vind ik de aldi een goede winkel en vriendelijk personeel. Ook lidl is OK en mercadona zeker.Maar in een stadje van 23000 inwoners zijn er gewoon teveel supermarkten

 4. Ik zou een aantal jaren geleden geen cent gegeven hebben voor LIDL toen die Tenerife kwamen veroveren. Uit mijn Duitse herinnering stond LIDL in Berlijn nog onder de ALDI gekwalificeerd. Maar LIDL doet het hier fantastisch, met een creatief aanbod van food en non-food produkten. Goede wijnen, andere smaken. Ik had het 20 jaar geleden niet durven zeggen, maar nu: echt BRAVO voor LIDLE!

 5. allemaal goed en wel dat LIDL meer klanten heeft dan ALDI maaaaaaaar
  kom eens kijken meer in het zuiden van het land rond de streek Almeria
  niet in de stad Almeria zelf hier heb je in een omtrek van meer dan 100 km geen
  Aldi mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar ALDI wat ik ermee bedoel is tussen Almeria
  zelf en Murcia nada Aldi alleen Lidl hier in de streek wonen veel Nederlanders en Belgen
  8/10 hoor ik allemaal zeggen liever Aldi bijna al de vestigingen zitten in het noorden
  van het land spijtig

 6. De Aldi is heel erg verbeterd in regio Malaga.
  Al sinds1996 bekend om zijn biologische producten!!
  En tenminste een goed fietsenrek!!

 7. De Aldi in Albir is een stuk verbeterd op het gebied van assortiment, bereikbaarheid, parkeergelegenheid en personeel. Ik ga er nu liever heen dan de Lidl.

 8. De Aldi in Cambrils -Vinyols is een flut winkel .Zeer slecht personeel ,er werken maar 2 personen.En van klantenservice hebben ze geen kaas van gegeten. De Lidl en de Mercadona zijn vele malen beter.

  1. De redactie is zeer tevreden met de Aldi in Vinyols en heeft nog nooit problemen gehad. Service hoef je toch niet te verwachten en ga ik ook niet vanuit en sorry hoor maar de Lidl … met die wachttijden bij de kassa altijd ppff. Mercadona in Vilafortuny een van de beste wat betreft alles maar, soms wil je even naar de Lidl en Aldis en dan is het erin en eruit.

 9. Verbaasd me niets. Een bagger supermarkt vind ik het. En ik zal er dus nooit meer komen . Gelukkig zijn er de uitstekende Mercadona en Carrefour.

  1. Een bagger supermarkt zou ik het niet noemen
   dat valt allemaal wel mee
   vroeger kon ik daar blikken raviolis kopen en dat hebben ze
   sinds lange tijd niet meer
   ik heb wels eens gevraagd waarom ze dat niet meer hebben
   en dan of ze weten het zelf niet of dan zeggen ze dat de fabriek niet meer open is
   ook heb ik gezien dat ze minder andere producten hebben
   en met Lidl in Cambrils moet je op het parkeerterrein door een slagboom heen
   en dan mag je er niet langer als 2 uur staan
   want je moet bij de cassa een ticket vragen
   en als je er langer dan 2 uur geparkeerd staat dan moet je betalen
   en dat vind ik een enorme afgang van Lidl

  2. Spaanse supermarkten zijn allemaal bagger, geen keus en minderwaardige kwaliteit en veel te duur vooe wat het maar is.

 10. Het helpt ook niet dat in bepaalde gebieden er maar 1 Aldi is tegenover meerdere Lidl’s of Mercadona’s. Dat doet hun naam bekendheid geen goed. Als je het Santander gebied bekijkt is er 1 Aldi tegenover 4 Lidl’s en 6 Mercadona’s.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken