25 nieuwe blauwe vlaggen voor stranden in wereldleider Spanje

25 nieuwe blauwe vlaggen voor stranden in wereldleider Spanje
Beeld: FEE / Facebook

25 nieuwe blauwe vlaggen voor stranden in wereldleider Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje heeft dit jaar 25 stranden en jachthavens erbij gekregen met blauwe vlaggen, dat heeft de Foundation for Environmental Education (FEE) bekend gemaakt. In 2020 had Spanje nog 688 vlaggen voor havens en stranden maar in 2021 is Spanje 25 vlaggen voor stranden rijker (en 2 jachthavens) en eindigt het land opnieuw als wereldleider op 713 blauwe vlaggen.

In totaal heeft Spanje dit jaar 713 blauwe vlaggen (banderas azules) gekregen van het FEE en het Blue Flag initiatief waar wereldwijd 47 landen aan mee doen waar 4.825 blauwe vlaggen te vinden zijn. Daarvan gaan in Spanje 615 blauwe vlaggen naar stranden, 96 blauwe vlaggen naar havens en 2 blauwe vlaggen naar toeristische boten.

Spanje heeft er dit jaar dus 25 vlaggen bijgekregen en het land is nog steeds de wereldleider met 713 blauwe vlaggen gevolgd door Frankrijk en Turkije met elk 507 vlaggen, Griekenland met 505 vlaggen, Italië met 482 vlaggen en Portugal met 387 blauwe vlaggen.

Waar in Spanje

Als gekeken wordt naar de provincies en regio’s kunnen we zien dat de provincie Gerona (Costa Brava) 26 blauwe vlaggen heeft voor stranden, Barcelona (Costa Barcelona) 31 vlaggen, Tarragona (Costa Dorada) 40 vlaggen, Castellón (Costa Azahar) 32 vlaggen, Valencia 31 vlaggen, Alicante (Costa Blanca) 74 vlaggen en Murcia (Costa Cálida) 26 blauwe vlaggen.

In Andalusië zijn er in de provincie Almería (Costa de Almería) 31 blauwe vlaggen dit jaar, in Granada (Costa Tropical) slechts 11 vlaggen, in Málaga (Costa del Sol) 34 vlaggen, Cádiz (Costa de la Luz) 33 vlaggen en Huelva (Costa de Huelva) 9 vlaggen.

In het noorden en noordwesten van Spanje aan de Atlantische Oceaan zijn er in de regio Galicië in de provincie Pontevedra 58 blauwe vlaggen, in A Coruña 35 vlaggen en in Lugo 18 blauwe vlaggen dit jaar. In Asturië zijn dat 14 vlaggen, in Cantabrië 11 vlaggen en in Baskenland slechts 5 blauwe vlaggen. 

De Balearen eilanden (Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera) hebben 31 blauwe vlaggen gekregen dit jaar terwijl dat bij de Canarische Eilanden in de provincie Las Palmas (Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote en La Graciosa) 32 blauwe vlaggen zijn en in de provincie Santa Cruz (Tenerife, El Hierro, La Gomera en La Palma) 27 blauwe vlaggen.

Verder valt op dat de provincie Badajoz in Extremadura (dat niet aan zee grenst) ook 2 blauwe vlaggen heeft gekregen en dat er 1 blauwe vlag in de Madrid regio werd gegeven.

Wat is de blauwe vlag

De blauwe vlag staat voor stranden en jachthavens die voldoen aan criteria zoals veiligheid, bereikbaarheid en milieuomstandigheden. Dit jaar zal een van elke zes blauwe vlaggen ter wereld opnieuw te vinden zijn in Spanje wat met 713 blauwe vlaggen opnieuw de absolute wereldleider is.

Ga naar de inhoud