Het Teatro Real in Madrid gekozen tot beste opera theater ter wereld

Het Teatro Real in Madrid gekozen tot beste opera theater ter wereld
Beeld: 123rf

Het Teatro Real in Madrid gekozen tot beste opera theater ter wereld

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De hoofdstad van Madrid heeft sinds maandag 10 mei het beste opera theater ter wereld. El Teatro Real tegenover het Koninklijk Paleis in Madrid heeft de eerste prijs gewonnen bij de jaarlijks terugkerende International Opera Awards. 

De prijs kreeg het Teatro Real vanwege de programmering in 2019 en voor het feit dat dit theater het eerste theater was waar na de lockdown weer een voorstelling te zien was, de La Traviata in juli 2020.

Het was het tweede opeenvolgende jaar dat het Teatro Real in Madrid een kans maakte op de prijs als werelds beste opera theater. In 2021 wist het Madrileense opera theater echter wel de prijs te krijgen terwijl dat in 2019 niet lukte. 

De concurrentie voor deze felbegeerde prijs was niet mis, namelijk het Royal Opera House in Londen, de Finnish National Opera in Helsinki, de Opera van Frankfurt, de Opera Comique in Parijs en de La Monnaie/De Munt in Brussel.

Het Teatro Real in Madrid was ook genomineerd in andere categorieën zoals Best Orchestra (het Madrid Symphony Orchestra), Best Absolute Première (Je suis narcisiste, de komische opera van de Spaanse componist Raquel García-Tomás, met een libretto van Helena Tornero) en Beste dvd-opname (straatscène door Kurt Weill).

Wat de rest van de prijzen betreft heeft de Spaanse tenor Xabier Anduaga de prijs voor Beste Jonge Zanger gewonnen, een prijs die hij deelt met de Russische mezzosopraan Vasilisa Berzhanskaya.

Het Teatro Real

Het Teatro Real (Koninklijk Theater) is het bekendste operagebouw in de Spaanse hoofdstad Madrid. Het gebouw ligt nabij het Koninklijk Paleis en is ervan gescheiden door het plein Plaza de Oriente. Het naastgelegen station Ópera van de Metro van Madrid is vernoemd naar het operahuis.

Het Teatro Real werd gebouwd in opdracht van Koningin Isabella II van Spanje en opende zijn deuren op 10 oktober 1850 met een voorstelling van Donizetti’s La Favorite. In 1863 bezocht Giuseppe Verdi het theater voor de Spaanse première van zijn opera La forza del destino. In 1925 trad het fameuze balletgezelschap Les Ballets Russes op in het theater, in aanwezigheid van danser Vaslav Nijinsky en componist Igor Stravinsky.

teatro1
Beeld: Teatro Real / Facebook

Vanaf 1867 was het conservatorium Real Conservatorio Superior de Música de Madrid gevestigd in het gebouw, tot 1925, toen het conservatorium uit het Teatro Real moest vertrekken wegens schade aan het gebouw veroorzaakt door de bouw van de Metro van Madrid.

In 1966 heropende het theater als concertzaal en belangrijkste zaal van de orkesten Orquesta Nacional de España en Orquesta Sinfónica de RadioTelevisión Española. Het Eurovisiesongfestival van 1969 vond plaats in het Teatro Real, met een decor ontworpen door Salvador Dalí.

Sinds 1997 is het gebouw weer in gebruik als operahuis, met jaarlijks gemiddeld 17 operaproducties. Ook wordt het nog steeds gebruikt voor concerten en balletvoorstellingen. Het huisorkest is nu het Orquesta Sinfónica de Madrid.

Ga naar de inhoud