33.000 mannen zijn in 2021 veroordeeld voor gendergeweld in Spanje

33.000 mannen zijn in 2021 veroordeeld voor gendergeweld in Spanje
Beeld: Canva

33.000 mannen zijn in 2021 veroordeeld voor gendergeweld in Spanje

MADRID – Het afgelopen jaar (2021) zijn in Spanje 33.068 mannen veroordeeld voor geweld tegen vrouwen. Er werden vorig jaar 30.347 aanklachten ingediend en 30.141 vrouwen waren slachtoffer van gendergeweld. Helaas steeg het aantal aangiften van gendergeweld tegen minderjarigen met 70%, zo blijkt uit gegevens van het Spaanse Instituut voor de Statistiek (INE).

In vergelijking met het jaar daarvoor (2020) steeg het aantal vrouwelijke slachtoffers van gendergeweld met 3,2% naar 30.141 vrouwen.,Begin dit jaar werd al bekend dat er in 2021 in totaal 43 vrouwen om het leven zijn gebracht door hun partner of voormalige partner en dat er 6 kinderen werden vermoord terwijl 30 kinderen wees werden.

Er moet onderscheid gemaakt worden in gendergeweld (violencia de género) en huiselijk geweld (violencia domestica). Wat betreft gendergeweld steeg dat aantal in 2021 met 3,2% terwijl dit percentage bij huiselijk geweld daalde met 0,5%. In totaal gaat het om 30.141 gendergeweld slachtoffers en 8.240 huiselijk geweld slachtoffers. Bij het gendergeweld werden 30.047 aanklachten ingediend, werden 33.068 mannen veroordeeld en werden 4.263 mannen vrijgesproken. Bij huiselijk geweld werden 5.288 aanklachten ingediend, werden 6.697 personen veroordeeld en werden 879 personen vrijgesproken.

Bij het huiselijk geweld gaat het niet alleen om vrouwen maar ook om mannen, zo blijkt uit de cijfers van het Spaanse Instituut voor de Statistiek (INE). In totaal werden er 8.240 aanklachten ingediend wat betreft ‘violencia domestica’ onderverdeeld in 3.182 mannen en 5.058 vrouwen. 3.834 mannen en 1.454 vrouwen werden aangeklaagd.

Gendergeweld of gendergerelateerd geweld is geweld dat iemand treft wegens zijn of haar sekse of gender. Gendergerelateerd geweld is een koepelbegrip waaronder vele vormen van geweld vallen, en kan door individuen, groepen of staten worden gepleegd. Hoewel de term op zichzelf genderneutraal is en er ook diverse vormen van gendergerelateerd geweld tegen mannen en jongens zijn, staat de term in de praktijk meestal synoniem aan geweld tegen vrouwen en meisjes.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.