Tien jaar later opnieuw plannen om tijdelijk de snelheid op snelwegen te verminderen

Tien jaar later opnieuw plannen om tijdelijk de snelheid op snelwegen te verminderen
Beeld: Canva

Tien jaar later opnieuw plannen om tijdelijk de snelheid op snelwegen te verminderen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Recent maakte de derde vice-premier van de regering en minister van Ecologische Transitie en Demografische Uitdaging, Teresa Ribera, bekend dat er gewerkt wordt aan energiebesparende maatregelen met het oog op de toekomstige Europese stop op import van gas en olie uit Rusland. Een van de maatregelen kan een verlaging van de maximumsnelheid op snel- en autowegen zijn. Maar dat is niets nieuws want dat gebeurde bijna tien jaar geleden in 2011 ook al.

Er zijn nog geen definitieve plannen en hoogstwaarschijnlijk zal het om aanbevelingen gaan in plaats van iets wat opgelegd wordt, maar op tafel van minister Teresa Ribera liggen plannen en ideeën genoeg. Daaronder ook de maatregel of aanbeveling om de snelheid te verlagen om op benzine of diesel te besparen. Nu geldt een maximumsnelheid van 120 km/uur op de snel- en autowegen maar de aanbeveling zou eventueel 110 km/uur kunnen worden.

En dat zou niet de eerste keer zijn want iets soortgelijks gebeurde ook al in 2011 ten tijde van de regering van Zapatero. Toen zorgde de oorlog in Libië voor enorm hoge olieprijzen en moesten er maatregelen genomen worden om het olieverbruik te reduceren. Als je toen in Spanje woonde merkte je meteen het verschil op de wegen.

Ruim 6.100 verkeersborden met daarop 120 km/uur werden vervangen of bestickerd met 110 km/uur tussen 7 maart en 30 juni 2011. Dat vormde onderdeel van het regeringsplan om het brandstofverbruik met 11% tot 15% te verminderen en jaarlijks ruim 1,4 miljard euro aan brandstof te besparen. Die maatregel kostte toen 250 duizend euro om de stickers of andere borden te plaatsen en nog eens 230.000 euro om deze weer weg te halen terwijl betwijfeld werd of het enig effect had gehad, al sprak de regering over een vermindering van 450 miljoen euro in vier maanden tijd.

Anno 2022 zullen er waarschijnlijk geen snelheidsborden verwijderd of aangepast worden maar zal het gaan om aanbevelingen aan de bevolking. Daarbij valt ook te denken aan een snelheidsvermindering van 120 naar 110 of 100 km/uur.

Ga naar de inhoud