Flamenco-stoplichten in Granada onder vuur vanwege mogelijk plagiaat

Flamenco-stoplichten in Granada onder vuur vanwege mogelijk plagiaat
Beeld: @MacarenayPaco / twitter

Flamenco-stoplichten in Granada onder vuur vanwege mogelijk plagiaat

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Macarena y Paco zijn de flamenco-stoplichten die gebruikt werden tijdens het feest ‘Feria de Sevilla’ in april. Deze dagen zijn ze te zien in Granada vanwege het naderende feest van het Heilig Kruis dat op drie mei gevierd zal worden en ook om de ‘feria’ van Granada alvast in te luiden. Maar dit initiatief dat genomen werd door de burgemeester van Granada zou wel eens in een plagiaat rechtszaak kunnen eindigen. 

De maker van de stoplichten, Paco Alba, heeft de gemeente van Granada laten weten dat hij aanspraak maakt op het auteurschap en de werking van de figuren. Macarena, de vrouwelijke figuur, draagt een flamencojurk en laat het groene licht door. Paco is een gitarist die het rode licht doorlaat. De figuren in Granada zijn echter omgedraaid. Macarena is daar rood en Paco is groen. Alba laat weten dat Granada op een goedkope manier de figuren heeft geplagieerd en daarmee het beeld van Sevilla beschadigt. 

Alba begon met de ontwikkeling van zijn idee in 2016 en presenteerde in 2020 het eerste prototype aan de stad Sevilla, aan wie hij het gebruik van de beelden toestond. In 2022 werden de plaatjes voor het eerst gebruikt gedurende de Feria van april in Sevilla. “Het feit dat dit gratis is gebeurd in Sevilla wil niet zeggen dat iedereen mijn intellectuele eigendom zomaar zonder mijn toestemming en licentie mag gebruiken”, aldus Alba. 

Hij eist de directe verwijdering van zijn plaatjes uit de stoplichten van Granada. De redenen hiervoor zijn het gepleegde plagiaat en het verkeerde gebruik. Alba geeft de gemeente tien dagen om hun fout recht te zetten. Wanneer zijn verzoek niet ingewilligd wordt, zal hij naar de rechter stappen. “Het zal geen gemakkelijke en aangename weg zijn, maar ze laten me in het geval ze mijn verzoek niet inwilligen geen andere keus”.

Ga naar de inhoud