Search
menu
Search

Flessenwater ook duurder geworden in Spanje

Flessenwater ook duurder geworden in Spanje
Beeld: via canva.com

Flessenwater ook duurder geworden in Spanje

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het is in Spanje gebruikelijk om water uit een fles te drinken, niet omdat het kraanwater officieel niet drinkbaar is, maar meer omdat men dit gewend is en het water lekkerder smaakt. Maar ook de flessen drinkwater zijn in Spanje flink duurder geworden tijdens de inflatie en veel inwoners en bezoekers van Spanje zullen dat in de portemonnee merken.

Er zijn vele soorten, merken en afmetingen van de flessen water en in de Spaanse supermarkten staan dan ook soms rijen met pakketten van 6 flessen water in alle afmetingen van 33cl tot 2 liter, maar ook jerrycans tot wel 7 liter en miniflesjes die makkelijk mee te nemen zijn. Er zijn twee soorten water te vinden in flessen, water met koolzuur (agua con gas) en water zonder koolzuur (agua sin gas), zeg maar Spa rood en Spa blauw. Om het kraanwater te vervangen wordt natuurlijk water zonder koolzuur gebruikt waar honderden merken van zijn.

Maar ook flessenwater is vanwege de inflatie duurder geworden en volgens de laatste cijfers van het Spaanse statistiekbureau INE is flessenwater dit jaar vergeleken met vorig jaar 13% duurder. Gedurende het eerste kwartaal dit jaar is water uit de fles ook met 7% in prijs gestegen. Met gemiddeld 132 liter water per inwoner van Spanje is dat dus een behoorlijke kostenpost.

Op basis van informatie van het ministerie van Landbouw kan de gemiddelde prijs van verpakt mineraalwater oplopen tot 0,21 euro per liter. Dit betekent dat per jaar ongeveer 150 euro wordt uitgegeven aan flessenwater, wat ook nog eens schadelijk is voor het milieu (denk aan plastic en glas). Aan de andere kant is het gebruik van kraanwater veel goedkoper, met slechts iets meer dan 1 euro aan kosten per jaar.

Big business

De meeste merken mineraalwater en bottelbedrijven worden in Spanje beheerd door grote ondernemingen zoals Coca-Cola, Danone, Mahou-San Miguel, Nestlé en Estrella Galicia. Dit komt doordat mineraalwater nog steeds de meest geconsumeerde gebottelde drank is onder de Spanjaarden, met een aandeel van 45% van het totale dranken segment. In 2022 zag de mineraalwatersector in Spanje een stijging van ongeveer 5% in volume tot 6,3 miljard liter. Dit jaar staat de sector echter op het spel vanwege de beperkingen in de zomer, die samenvallen met de periode van het hoogste waterverbruik.

Ga naar de inhoud