Het geheim van de 109-jarige Paquita die er als 70 uitziet in Galicië

Het geheim van de 109-jarige Paquita die er als 70 uitziet in Galicië
Beeld: La Voz de Galicia / web

Het geheim van de 109-jarige Paquita die er als 70 uitziet in Galicië

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Recent vierde Paquita Salguero haar 109e verjaardag in Galicië. Ze behoort tot de 19.639 Spaanse inwoners die de leeftijd van 100 jaar hebben bereikt. Hoewel het mogelijk is om de 100 te halen, is het uiterst zeldzaam om de leeftijd van Paquita te bereiken met dezelfde vitaliteit, gezondheid en levenskwaliteit. Wat is het geheime recept van Paquita om zo lang te leven en eruit zien als iemand van 70?

Net voor het begin van de Eerste Wereldoorlog werd Paquita geboren in 1914 in de vuurtoren van Cedeira, waar haar vader als vuurtorenwachter werkte. Op jonge leeftijd werd ze samen met haar zeven broers en zussen wees en ze groeiden op in verschillende plaatsen. Sommige van hen heeft ze nooit meer gezien, zoals degenen die naar Cuba vertrokken. Ondanks een jeugd vol uitdagingen heeft ze zich nooit ongelukkig gevoeld. “Ik leef goed, ik ben gezond en ik geniet van de dingen die ik doe”, antwoordde ze toen ze gevraagd werd naar het geheim van haar lange leven, zoals vermeld in de regionale krant La Voz de Galicia.

Bovendien lijkt Paquita een van de zeldzame personen ter wereld te zijn met een krachtig genetisch profiel. Deze individuen hebben een sterker immuunsysteem dan gemiddeld, waardoor ze minder vatbaar zijn voor veelvoorkomende ziekten, chronische aandoeningen en ouderdomsgerelateerde kwalen. Als voorbeeld heeft Paquita moeiteloos Covid-19 doorstaan: ze raakte besmet, maar had geen symptomen, in tegenstelling tot haar nicht, die meer dan een week in het ziekenhuis moest verblijven.

Deskundigen zijn het oneens over het mechanisme van deze supergenen. Sommige wetenschappers beweren dat het een speciaal profiel is dat ontstaat bij de conceptie, terwijl anderen stellen dat de levensstijl zowel ons genetisch materiaal kan verslechteren als verbeteren. In beide gevallen heeft Salguero ervoor gekozen om haar lichaam en geest in optimale conditie te houden. Ze heeft dit bereikt door middel van bepaalde gewoontes.

Geheime recept

Het doen van lichaamsbeweging is het welzijnsmantra. Maar op de leeftijd van meer dan 100 jaar lijkt het naar de sportschool gaan ingewikkeld. Paquita lost dit op door dagelijks een wandeling te maken, of het nu met een bekende is of met haar hondje Queen, die 98 jaar jonger is dan zijzelf. Haar route is altijd hetzelfde: ze wandelt door het centrum van de stad, bezoekt de kerk van Santa Lucía en maakt een stop bij plaatsen waar ze al een lokale bekendheid is, zoals de markt op het Lugo-plein. Met een glimlach begroet ze iedereen die naar haar toe komt, nog een andere sleutel tot haar lange levensduur.

De 109-jarige Paquita ziet er op foto’s jonger uit dan haar werkelijke leeftijd, ergens in de buurt van 70 jaar. Ze is een kleine vrouw met een jeugdige stijl en glanzend wit haar. Haar kleding en accessoires zijn geschikt voor vrouwen van elke leeftijd. Tijdens haar wandelingen in A Coruña ziet ze er altijd onberispelijk uit.

Paquita is handig met WhatsApp. Wanneer ze zich op een plek bevindt die ze leuk vindt, stuurt ze graag video’s naar haar kennissen en geliefden om te laten zien waar ze is. Haar nieuwsgierigheid is onverzadigbaar. Als het gaat om nieuwe technologie, heeft Paquita alle gadgets en kan ze er goed mee overweg. Voor haar 105e verjaardag kreeg ze haar eerste smartphone en toen ze 107 werd, kreeg ze zelfs een smartwatch cadeau. Ze staat altijd open voor nieuwe technologische ontwikkelingen en zegt geen nee tegen welke nieuwigheid dan ook.

Positief zijn

Maar als er iets is dat deze onvermoeibare Galicische vrouw onderscheidt, is het haar karakter: positief en weinig geneigd tot piekeren, de gewoonte die ons laat blijven hangen bij kleine of grote tegenslagen. We hebben dagelijks 60.000 gedachten; zorgen dat ze ons niet beheersen en ons naar het negatieve deel van onze geest leiden, lijkt de specialiteit van Paquita te zijn. “Je moet een goed karakter hebben, je nergens druk over maken en heel positief zijn”, antwoordt Paquita op de vraag naar het geheim van haar geluk.

Paquita beseft dat ze bevoorrecht is, maar ze weet dat dit voorrecht op elk moment kan eindigen. Daarom geniet ze van elk moment, of het nu gaat om een maaltijd met vrienden of het oplossen van een kruiswoordraadsel, en viert ze haar ‘maandelijkse verjaardag’ (‘cumplemeses’ in plaats van ‘cumpleaños’). Net zoals baby’s viert ze op de 7e van elke maand te midden van haar geliefden het wonder van het leven. Ze klampt zich niet vast en is ervan overtuigd dat ze elk moment van haar leven heeft geëerd zoals het op dat moment verdiende.

Ga naar de inhoud