Afbeeldingen van het unieke noorderlicht dat ook te zien was in Spanje

Afbeeldingen van het unieke noorderlicht dat ook te zien was in Spanje
Beeld: @avamet / X

Afbeeldingen van het unieke noorderlicht dat ook te zien was in Spanje

In de late avond en vroege ochtend van 11 mei 2024 werd een uitzonderlijk helder noorderlicht gespot aan nachtelijke hemel van verschillende Europese landen, waaronder Spanje. Dit fascinerende natuurverschijnsel, dat normaal gesproken alleen zichtbaar is in de poolgebieden, kon deze keer ook worden waargenomen op lagere breedtegraden als gevolg van een krachtige geomagnetische storm.

De introductie van deze ongebruikelijke verschijning in zuidelijkere streken heeft geleid tot verbazing en opwinding onder zowel professionele astronomen als amateurs. Talloze mensen uit verschillende Spaanse regio’s, van Andalusië tot Catalonië, Aragón, Galicië en de Valencia regio, hebben de ongewone kleurrijke lichtshows aan de hemel vastgelegd en gedeeld op sociale media.

Deze buitengewone gebeurtenis werd veroorzaakt door een van de krachtigste geomagnetische stormen van de afgelopen 20 jaar, volgens waarschuwingen van de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Deze stormen ontstaan als gevolg van verhoogde activiteit op de zon, waarbij grote hoeveelheden geladen deeltjes en plasma in de vorm van zonnewinden naar de aarde worden gestuurd.

Wanneer deze zonnewinden de magnetosfeer van de aarde binnendringen, veroorzaken ze verstoringen in het aardmagnetisch veld, wat kan leiden tot spectaculaire verschijnselen zoals het noorderlicht. Normaal gesproken zijn deze lichtshows beperkt tot de poolgebieden, maar bij een extreem krachtige geomagnetische storm kunnen ze ook worden waargenomen op lagere breedtegraden.

In Spanje werd het noorderlicht opgemerkt in verschillende regio’s, van de zuidelijke kustgebieden van Andalusië tot de noordoostelijke hoeken van Catalonië en Aragón. Zelfs in Galicië en de Valencia regio, die dichter bij de evenaar liggen, werden flitsen van groenachtige en paarse lichten aan de hemel gezien.

Verschillende webcams en astronomische observatoria in Spanje hebben deze bijzondere gebeurtenis vastgelegd, waardoor mensen die niet in staat waren om het zelf te zien, toch konden genieten van de prachtige beelden.

Naast de professionele observatoria hebben veel amateur-astronomen en enthousiaste burgers hun ervaringen en opnamen gedeeld op sociale media, waardoor de omvang van dit zeldzame verschijnsel duidelijk werd.

Ga naar de inhoud