Mallorca en Ibiza hebben een nieuw alcoholverbod

Mallorca en Ibiza hebben een nieuw alcoholverbod
Beeld: AI-beeld / redactie

Mallorca en Ibiza hebben een nieuw alcoholverbod

In een poging om de negatieve effecten van overmatig alcoholgebruik onder toeristen aan te pakken, heeft de regionale regering van de Balearen een nieuw decreet uitgevaardigd dat de verkoop van alcohol in bepaalde toeristische gebieden aan banden legt. Er komen ook maatregelen tegen partyboten

Het nieuwe decreet verbiedt de verkoop van alcohol tussen 21:30 uur en 08:00 uur in bepaalde gebieden op Mallorca en Ibiza die bekend staan om hun ‘overmatig toerisme’. In Llucmajor, Palma en Calvia (Magaluf) op Mallorca, en San Antonio op Ibiza, is de verkoop van alcohol in deze uren volledig verboden. Daarnaast zijn ook partyboten die binnen één zeemijl van deze gebieden varen, verboden om passagiers op te pikken of af te zetten.

Het alcoholverbod heeft gemengde reacties opgeroepen. Sommige bedrijven in de toeristische sector hebben kritiek geuit, omdat zij vrezen dat toeristen nu naar nabijgelegen gebieden zullen uitwijken die niet onder de restricties vallen. Aan de andere kant juichen autoriteiten het besluit toe als een stap in de goede richting om overmatig alcoholgebruik en overlast onder toeristen tegen te gaan.

Dit nieuwe decreet volgt op eerdere wetgeving die in 2020 door de Balearen-regering werd ingevoerd om de overconsumptie van alcohol aan te pakken. Destijds werden happy hours, pubcrawls en twee-voor-een drinkaanbiedingen al verboden, en werd de verkoop van alcohol in winkels tussen 21:30 uur en 08:00 uur aan banden gelegd. Ook partyboten mochten niet langer reclame maken in bepaalde gebieden.

Om het alcoholverbod daadwerkelijk te laten slagen, zullen de autoriteiten streng toezicht houden op de naleving ervan. Overtreders riskeren boetes van aanzienlijke omvang onder de nieuwe, hardere sancties voor ongewenst gedrag van toeristen.

Ga naar de inhoud