Spanje staat ook stil bij de Werelddag van trekvogels en insecten

Spanje staat ook stil bij de Werelddag van trekvogels en insecten
Beeld: World Migration Day / web

Spanje staat ook stil bij de Werelddag van trekvogels en insecten

Zaterdag 11 mei (2024) is Werelddag van trekvogels of in het Spaans ‘Día Mundial de las Aves Migratorias’ en in het Engels ‘World Migratory Bird Day’. Het is een dag waarop aandacht gevraagd wordt voor de trekvogels waarbij dit jaar in het teken staat van insecten en de slogan “Protect insects, protect birds”, zo meldt SEOBirdLife.

De Werelddag van trekvogels is een initiatief van de Verenigde Naties (VN) en wordt elk jaar op de tweede zaterdag van mei (11 mei in 2024) en de tweede zaterdag van oktober (12 oktober in 2024) georganiseerd om aandacht te vragen voor trekvogels.

Dit jaar wordt gekeken naar hoe belangrijk insecten zijn voor trekvogels. Insecten komen overal ter wereld voor en zijn heel belangrijk als voedsel voor trekvogels tijdens hun lange reizen. Trekvogels plannen hun reizen meestal zo dat ze samenvallen met tijden dat er veel insecten zijn. Ze hebben deze insecten nodig om te eten wanneer ze stoppen tijdens hun reis, en ook voor het succesvol grootbrengen van hun jongen.

De laatste jaren is duidelijk geworden dat het aantal insecten wereldwijd afneemt, wat ook leidt tot minder vogels. Deze vogels zijn afhankelijk van insecten om te overleven. Onderzoek wijst uit dat we elke tien jaar ongeveer 9% van alle insecten verliezen. De oorzaken hiervan zijn onder meer ontbossing, grootschalige landbouw, overmatig gebruik van pesticiden, lichtvervuiling en klimaatverandering. In de Verenigde Staten en Canada is het aantal vogels met 29% gedaald sinds 1970, wat betekent dat er 2,9 miljard vogels minder zijn.

Ga naar de inhoud