Twee Leeuwtjes in Alicante: het runnen van een B&B in Pinoso (102)

Twee Leeuwtjes in Alicante: het runnen van een B&B in Pinoso (102)
Beeld: ingezonden

Twee Leeuwtjes in Alicante: het runnen van een B&B in Pinoso (102)

In oktober 2020 kopen Tom en Danielle van Leeuwen in Rodriguillo, Pinoso, Alicante een prachtig oud vervallen herenhuis met twee bodega’s en een flinke tuin. Een verbouwing van 3 jaar heeft het 250 jaar oude pand omgetoverd tot een succesvolle B&B in Pinoso, Alicante. Volg de belevenissen van dit stel in hun Spaanse leven.

Duurzaam, energiezuinig en hergebruiken zijn toch wel de codewoorden van deze tijd en heel logisch. We moeten met zijn allen echt wat zuiniger aan gaan doen, zodat we langer op een fijne planeet kunnen wonen. In B&B Casa Rodriguillo proberen wij zo veel mogelijk hier op te letten. Hierbij is het soms wel lastig om de balans te vinden tussen duurzaam, praktisch en comfort. Natuurlijk spelen de kosten ook een grote rol. Sommige duurzame projecten zijn heel duur en nog niet weggelegd voor de gewone man/vrouw.

Tijdens de renovatie hebben wij veel oude materialen hergebruikt en gewerkt met restpartijen die overbleven van de (ver)bouw van andere huizen. De inrichting bestaat voor een heel groot deel uit tweedehands meubels die veelal een nieuw jasje hebben gekregen. Sommige zaken zoals matrassen, beddengoed en handdoeken hebben we nieuw gekocht. De vaatwasser en wasmachine draaien bij ons overuren. Dus daar moeten we van op aan kunnen en die zijn ook nieuw. De was wordt op een paar dagen per jaar na gedroogd aan de waslijn en dan kan je die enkele dagen best met een tweedehands droger de was drogen. De meeste elektrische apparaten gebruiken we overdag, zodat via de zonnepanelen de energie wordt opgewekt.

Ook het verspillen van voedsel gaat ons wel aan het hart. Voor sommige mensen is het de gewoonste zaak om een klein beetje op te eten en de rest te laten staan. Yoghurtjes waar maar 1 hapje uit is, halve broodjes laten liggen. Dat vinden we af en toe best moeilijk. In Spanje is de biologische markt nog niet zo groot, het assortiment is dan ook erg beperkt en nog vrij kostbaar. Hopelijk gaan ze de komende jaren hier nog vooruitgang in boeken.

Een ander dilemma is het gebruik van plastic. In de badkamer staan prullenbakjes met een plastic emmertje erin. Hierin gebruikten we geen vuilniszakjes en werden na elk verblijf grondig gereinigd, maar een aantal gasten vond dit niet fijn. Nu doen we toch maar plastic zakjes in de emmertjes. Wel een gerecyclede variant, maar het blijft een extra plastic zakje wat de vuilcontainer in gaat.

Zo zijn er heel wat zaken waar we de balans in moeten gaan vinden. Saludos, Tom y Danielle.

Tom, Danielle en Donja verbouwen sinds 2018 een oud herenhuis met bodega in de provincie Alicante tot een B&B met curiosawinkel en vertellen hier elke week hun avonturen maar ook op hun eigen website Casa Rodriguillo is veel informatie te vinden terwijl op het YouTube kanaal tientallen leuke en informatieve video’s te bekijken zijn of bezoek eens de Antiek & Vintage shop als je in de buurt bent.

Ga naar de inhoud