Fake news rondom nieuwe logo Spaanse post

Fake news rondom nieuwe logo Spaanse post
Beeld: Correos / Twitter

Fake news rondom nieuwe logo Spaanse post

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Terwijl de politieke partijen in Spanje bezig zijn met onderhandelingen rondom de regeringsvorming gaan de disputen onderling ook door. En met onenigheid komt ook fake news om de hoek kijken en waar kan dat beter verspreid worden dan op Twitter. Dat gebeurde afgelopen week met het ontwerp van het nieuwe logo van de Spaanse post Correos.

De eerste krantenberichten rondom de minimale wijziging van het oude Correos logo naar een nieuwe modernere versie lieten zien dat dit de schuld was van de interim premier van Spanje Pedro Sánchez en dat dit maar liefst 250.000 euro heeft gekost. Ook op Twitter waren er verschillende hoofdrolspelers van de politieke partijen Partido Popular (PP) en Ciudadanos (C’s) die melding deden van dit schandalige feit.

Het klopt dat de wijziging van het logo minimaal is en dat dit zeker niet zoveel geld waard is maar de schuld blijkt echter niet te liggen bij Pedro Sánchez of de PSOE partij en ook heeft het niet 250.000 euro gekost zoals men weet te melden op internet .

Feit is dat het contract voor de wijziging van het Correos logo reeds op 25 november 2017 werd beslist toen de regering van Mariano Rajoy (PP) nog aan de macht was voordat hij in juni 2018 via een motie van wantrouwen naar huis werd gestuurd. Het was de oude baas van Correos Javier Cuesta Nuin, die daar door de PP was geplaatst (net zoals de PSOE nu heeft gedaan), die opdracht gaf voor de wijziging.

Daarnaast blijkt ook dat het bedrag waar de politieke partijen op Twitter melding van maken en dat door veel Spaanse kranten blindelings werd overgenomen, niet de 250.000 euro is zoals men meldt maar uiteindelijk 168.947,46 euro (incl. IVA/BTW) is geworden. Wat er toendertijd wel was afgesproken is dat de logo wijziging niet meer dan 250.000 euro zou mogen kosten.

Het is echter ook een feit dat het nog steeds teveel geld is voor de minimale wijziging van het 20 jaar oude logo naar de nieuwe 2019 versie. Men moet goed kijken en waarschijnlijk zal het veel mensen niet eens opvallen maar de cirkels onder de kroon zijn verdwenen en de kroon is meer een verlengde m geworden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.