skip to Main Content
Gemeente Elche wil zoeken naar DNA in hondenpoep
Archieffoto

Gemeente Elche wil zoeken naar DNA in hondenpoep

ALICANTE – De gemeente Elche wil haar straten schoon houden en als onderdeel daarvan wil men gaan strijden tegen de hondenpoep en met name die drollen die niet door de baasjes opgeruimd worden. Naast dat men hogere boetes wil gaan geven en beter wil gaan controleren op de handhaving van de regels, wil de gemeente ook een ‘CSI de los perros’ ofwel een hondendrol forensisch onderzoeksteam oprichten.

Het idee van zoeken naar DNA (ADN in het Spaans) in hondendrollen om zo te zoeken naar de daarbij horende hond om zo de eigenaar daarvan te achterhalen, is niet nieuw. Dat gebeurt of gebeurde al in meerdere gemeenten in Spanje en soms met succes en vaak ook zonder succes.

Het eerste probleem is dat er een database moet komen met daarin alle geregistreerde honden en de daarbij horende DNA. In Elche leven meer dan 20.000 honden waarvan slechts 6.000 honden geregistreerd staan bij de gemeente.

Als voorbeeld haalt men in Elche het dorp Mislata (Valencia) aan waar men het aantal hondenpoep op straat dankzij de DNA controle met 90% wist te verminderen. Er zijn echter andere gemeenten zoals Alcoy en Alicante waar het DNA onderzoek geen succes is gebleken.

Een andere maatregel die men in Elche wil nemen is het verhogen van de sancties die de eigenaren van honden krijgen als ze betrapt worden bij het niet opruimen van hondendrollen. Volgens velen zijn deze boetes nu te laag en wordt het niet serieus genomen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
 1. Hondenpoep in spanje, wat een drama. Hoge boetes. En het poepje bij de eigenaren op de ramen smeren. 3 x betrapt. Hondje kwijt.

 2. Dacht dat 1 april in Spanje op 27 dec. Viel? In Nederland is dit een paar jaar geleden een heel geslaagde aprilgrap geweest. Van mij mogen ook de dna opgezocht worden van diegenen die hun blikjes en flesjes enz. Zomaar op straat gooien….. zal veel rotzooi schelen op het straatbeeld.

 3. Hello, DNA stalen voor honden is een fantastisch idee en heb ik zelf zo´n 5 jaar geleden zelfs voorgesteld aan Dhr Ben Weyts toemalig minister voor dierenwelzijn. Dat werd zowat weggelachen alhoewel ik een volledige studie hiervoor had klaarliggen gesteund door de Amerikaanse Dr. Lori E. Egert Deze wetenschapster deed onderzoek naar olifanten die via DNA stalen getraceerd werden.
  Het project kan enkel succesvol zijn indien dit politiek Europees verplicht wordt voor alle Euro honden ook voor die van buiten de EU komen. Iedere hond zou een DNA staal ñoeten afleveren ook de dieren die ingevoerd worden of tijdelijk Europa binnenkomen (bv vacantie) Zware straffen voor overtreders bij het achterlaten van hondendrollen. Maar even voornaam is het opsporen van de eigenaars van mishandelde en of achtergelaten honden. Afgeven van een staal zou de eigenaar 50€ per dier kosten met registratie in een Europese databank. Dit alleen zou Europa 2.5 Miljard Euro opbrengen en ongeveer 500 laaggeschoolde mensen werk verschaffen.
  De opbrengst zou besteed kunnen worden aan bv dierenwelzijn, onderzoek en natuurbehoud. Straathygiëne zou hiermee heel erg gediend zijn. Maar zeker dierenwelzijn in het algemeen. Volgens mijn bescheiden mening moet dat voorstel politiek makkelijk verdedigbaar zijn. HET VOLLEDIGE SCENARIO LIGT BIJ MIJ KLAAR. Deze studie, daar ik momenteel Spaans resident ben, wil ik bespreken met bevoegde Spaanse autoriteiten.
  Meer info krijg je via e-mail alfonsdekok@gmail.com

 4. Is het nu zo baas zo hond..of zo hond zo baas… Moeten ze invoeren in Nederland en vooral handhaven…. dat laatste woord komt volgens mij niet meer voor in Nederland…
  Pardon het woord komt nog wel voor….!!! Ik vind het in Spanje reuze meevallen met de hondenpoep….

 5. Grapje zeker? Dat was ook een van de beste 1 april grappen in Nederland van de gemeente Papendrecht verzonnen door wijkagenten.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by