Gemeente Elche wil zoeken naar DNA in hondenpoep

Oeps ... foto ontbreekt!

Gemeente Elche wil zoeken naar DNA in hondenpoep

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – De gemeente Elche wil haar straten schoon houden en als onderdeel daarvan wil men gaan strijden tegen de hondenpoep en met name die drollen die niet door de baasjes opgeruimd worden. Naast dat men hogere boetes wil gaan geven en beter wil gaan controleren op de handhaving van de regels, wil de gemeente ook een ‘CSI de los perros’ ofwel een hondendrol forensisch onderzoeksteam oprichten.

Het idee van zoeken naar DNA (ADN in het Spaans) in hondendrollen om zo te zoeken naar de daarbij horende hond om zo de eigenaar daarvan te achterhalen, is niet nieuw. Dat gebeurt of gebeurde al in meerdere gemeenten in Spanje en soms met succes en vaak ook zonder succes.

Het eerste probleem is dat er een database moet komen met daarin alle geregistreerde honden en de daarbij horende DNA. In Elche leven meer dan 20.000 honden waarvan slechts 6.000 honden geregistreerd staan bij de gemeente.

Als voorbeeld haalt men in Elche het dorp Mislata (Valencia) aan waar men het aantal hondenpoep op straat dankzij de DNA controle met 90% wist te verminderen. Er zijn echter andere gemeenten zoals Alcoy en Alicante waar het DNA onderzoek geen succes is gebleken.

Een andere maatregel die men in Elche wil nemen is het verhogen van de sancties die de eigenaren van honden krijgen als ze betrapt worden bij het niet opruimen van hondendrollen. Volgens velen zijn deze boetes nu te laag en wordt het niet serieus genomen.

Ga naar de inhoud