Het model 210 formulier voor niet-residenten in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Het model 210 formulier voor niet-residenten in Spanje

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Nederlanders en Belgen die in Spanje niet-resident zijn en dus minder dan 183 dagen verblijven dienen toch belasting te betalen. Dat gebeurt dan door middel van het ‘modelo 210’ ofwel het formulier 210 van de Spaanse belastingdienst. Dit formulier dient u zelf aan te vragen want dit wordt niet automatisch opgestuurd en dient voor 31 december elk jaar worden ingeleverd.

Als je eigenaar bent van onroerend goed in Spanje maar je bent geen resident, dat wil zeggen je verblijft minder dan 183 dagen in Spanje en bent dus geen fiscale resident, dan dien je toch een belastingaangifte te doen.

Naast de grondbelasting of onroerend goed belasting, ook wel IBI (Impuestos sobre Bienes Inmuebles) genoemd, dient men in het geval van een niet-resident het ‘model 210’ formulier in te vullen.

De IBI wordt elk jaar automatisch van de bankrekening gehaald dus dat is makkelijk maar in het geval van de niet-residenten belasting dient men zelf het ‘model 210’ formulier aan te vragen, in te vullen en op te sturen. Het gaat in dit geval om een zogenaamde ‘draagschuld’ en geen ‘haalschuld’. En dat moet elk jaar opnieuw gebeuren voor 31 december (voor het belastingjaar daarvoor).

Model 210 is de aangifte van de belasting op eigendommen voor niet-residenten zonder permanent verblijf. In het Spaans heet dat ‘Impuesto sobre la Renta de no Residentes (sin establecimiento permanente)’. Het invullen van dit formulier geldt voor zowel huizeneigenaren die daar zelf gebruik van maken maar ook voor diegene die het verhuren om inkomsten te genereren.

In het laatste geval dien je de inkomsten ook op te geven bij de belastingdienst van het land waar men fiscaal resident is (ook in het geval van niet verhuren waarbij men fictieve huurinkomsten moet opgeven).

Het ‘modelo 210’ kan ingevuld worden op papier of via internet. Dat kun je zelf doen of laten doen door een gestor of administratiekantoor in het geval van twijfels. Op deze website staat in ieder geval een duidelijke uitleg in het Nederlands/Vlaams.

De Nederlandstalige specialisten van Taxadora kunnen helpen met het invullen van allerlei belastingformulieren, wat al mogelijk is vanaf 34,95 euro. Meer informatie lees je HIER. Via Iberian Tax kun je het tegen betaling door specialisten laten invullen, scheelt een hoop werk. Meer informatie lees je HIER.

Meer informatie is ook te vinden op de website van de Agencia Tributaria (in het Engels). Het Modelo 210 document is ook HIER in PDF te downloaden en uit te printen. De normale gang van zaken is echter dat het formulier online ingevuld wordt.

Ga naar de inhoud