Hoogste temperatuur deze week in Spanje: 40,4 graden in Huelva

Hoogste temperatuur deze week in Spanje: 40,4 graden in Huelva
Beeld: 123rf

Hoogste temperatuur deze week in Spanje: 40,4 graden in Huelva

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje heeft niet te maken met een hittegolf maar wel met hele hoge temperaturen in met name het zuiden van het land. Zo werd op dinsdag als hoogste temperatuur 40,4 graden gemeten in de provincie Huelva en 40,1 graden in de provincie Jaén. Op woensdag en donderdag gingen de temperaturen al iets naar beneden (maar nog steeds op woensdag boven de 40 graden) terwijl men voor dit weekend wel hoge temperaturen verwacht maar ook regen en storm.

Op donderdag 10 juni werd volgens de Spaanse weerdienst Aemet de hoogste temperatuur gemeten in La Aldea de San Nicolás op Gran Canaria met 38,9 graden. In Montoro (Córdoba) werd het 38,8 graden en in El Granado (Huelva) 38,5 graden.

In La Rambla (Córdoba) steeg het kwik naar 38,3 graden en in Talavera de la Reina (Toledo) werd het ook 38,3 graden. In San Bartolome Tirajana (Gran Canaria) werd het 38,1 grade en bij het vliegveld van Córdoba 38 graden.

Woensdag

Op woensdag 9 juni was het echter nog warmer in Spanje met als hoogste temperatuur 40,2 graden in Andujar (Jaén) en 40,1 graden in El Granado (Huelva). Bij het vliegveld van Córdoba werd het 38,6 graden en in Talavera de la Reina (Toledo) steeg het kwik naar 38,5 graden.

Ook in de provincie Sevilla werd het erg warm met 38,4 garden in Ecija, 38,3 graden in Carrion de los Cespedes, 38,1 graden bij het vliegveld van Sevilla, 38 garden in Sevilla en 37,9 graden in Moron de la Frontera.

Dinsdag

Op dinsdag werd het zelfs nog warmer met 40,4 graden in El Granado (Huelva) en 40,1 graden in Andújar (Jaén) terwijl het 38,8 graden werd in Moron de la Frontera (Sevilla) en 38,7 graden in Sevilla.

Meetstations AEMET
De meteorologische stations van de Agencia Estatal de Meteorología (AEMET) zijn de enige die de officiële temperaturen mogen meten in Spanje. Bij de meer dan 800 meteorologische stations in Spanje wordt de temperatuur van de lucht volgens internationale afspraak gemeten. Dit gebeurt in graden Celsius op een hoogte van anderhalve meter boven een open (gras)vlakte. De thermometer of de sensor staat in een wit kastje (in het Spaans garitas meteorológicas) met wanden die de vorm hebben van een open jaloezie. Daardoor heeft de wind vrij spel, maar zon en neerslag kunnen niet tot de instrumenten doordringen.

Ga naar de inhoud