Gezocht: vrijwilligers om walvissen te spotten voor de kust van Denia aan de Costa Blanca

Gezocht: vrijwilligers om walvissen te spotten voor de kust van Denia aan de Costa Blanca
Beeld: Canva

Gezocht: vrijwilligers om walvissen te spotten voor de kust van Denia aan de Costa Blanca

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – Ben je tussen 15 juni en 27 juli (2022) in Denia aan de Costa Blanca? Dan kun ook jij meedoen als vrijwilliger om walvissen te spotten. De gemeente Denia is samen met het Cabo Rorcual project van de Polytechnische Universiteit van Valencia op zoek naar personen om de walvissen voor de kust te monitoren. Een mooie gelegenheid om walvissen te zien en mee te helpen aan het behoud van de ‘ballenas’ in de Middellandse Zee.

De kust van de Marina Alta en meer specifiek het gedeelte van Dénia en het zeereservaat van Cabo de Sant Antoni, is sinds enkele jaren dit deel een plaats geworden van frequente doorgang van grote walvissen en gewone vinvissen tijdens hun trektochten. In dat gedeelte komen ze zo dicht bij de kust dat ze vanaf het land zichtbaar zijn. Zozeer zelfs dat in Dénia de Universitat Politècnica de València haar project voor de Cabo Rorcual ontwikkelt om te bestuderen waarom de walvissen deze route nemen en ook om de route van hun migraties te volgen.

Nu wordt om vrijwilligers gevraagd die vanaf land walvissen spotten en monitoren om zo een goed beeld te krijgen van de migratie. Meedoen als vrijwilliger is makkelijk want je hoeft je alleen maar op te geven via voluntarios@eucrante.org waarna je meer informatie zult ontvangen (in het Spaans). Heb je een walvis gezien en is het gelukt om foto’s en/of video’s te maken, dan kunnen die doorgestuurd worden naar het telefoonnummer 616 947 579. Heb je een walvis in nood gezien dan kun je dat melden bij het internationale noodnummer 112.

Het walvis spotten kan van 15 juni tot 27 juli tussen 7 en 11 uur ‘s morgens en 17 en 21 uur ‘s avonds, de tijden dat de meeste walvissen gezien worden voor de kust van Denia. Met name tussen 27 juni en 2 juli worden de meeste walvissen verwacht, zo meldt de Polytechnische Universiteit van Valencia.

walvissen 1
Ga naar de inhoud