Dit is de regio in Spanje waar de meeste prefab huizen gebouwd worden

Dit is de regio in Spanje waar de meeste prefab huizen gebouwd worden
Beeld: Canva

Dit is de regio in Spanje waar de meeste prefab huizen gebouwd worden

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het mag duidelijk zijn dat sinds de pandemie, en eigenlijk ook al maanden daarvoor, de populariteit van geprefabriceerde huizen enorm is gestegen in Spanje. Deels komt dat door de thuisblijfplicht in 2020 tijdens de hoogtijdagen van de pandemie waardoor veel inwoners van Spanje erachter kwamen dat ze in hun appartement toch wel klein woonden. Ook zijn steeds meer personen op zoek naar de natuur en rust en daar is het bouwen van een prefab woning vaak het snelst en goedkoopst. Maar waar worden in Spanje de meeste prefab woningen gebouwd?

De website habitissimo heeft daar in oktober 2021 naar gekeken en de cijfers zullen rond juni 2022 wel ongeveer hetzelfde zijn. Vreemd genoeg blijkt uit deze informatie dat de meeste vraag naar prefab woningen komt uit de provincie Barcelona en dan ook nog de stad Barcelona zelf met 13% van alle aanvragen voor prefab woningen. Dat is dus niet middenin de natuur en in een rustig gebied. Er is tevens een stijgende vraag in de gemeenten Rubi en Terrassa, beiden in de provincie Barcelona.

Volgens de website is de vraag naar prefab woningen in Madrid 7% van het totaal en in de Valencia regio 6%. Informatie over andere regio’s in Spanje is verder niet bekend gemaakt in dit artikel op de website habitissimo. Als reden voor de populariteit van de geprefabriceerde woningen wordt onder andere de snelheid van bouwen gemeld maar ook de prijs die tussen de 30 en 150 duizend euro ligt, gemiddeld dan want er zijn natuurlijk ook duurdere prefab woningen. Over het algemeen zegt men dat prefab woningen tussen de 30% en 40% goedkoper zijn dan de conventionele woningen.

Hoewel er talloze modellen en afmetingen zijn die de prijs en kwaliteit zullen beïnvloeden, zijn de vergunningen voor de bouw evenals het technische project hetzelfde als voor een normaal ‘stenen of betonnen’ huis en kunnen ze worden verhypothekeerd of doorverkocht worden zoals elk ander type onroerend goed.

grond
Meerdere factoren zorgen voor stijging verkoop rustieke grond in Spanje
In het eerste trimester van 2022 zijn er veel rustieke of landelijke gronden verkocht in Spanje waarbij de pandemie, thuisblijfplicht en eventueel de bouw van prefab woningen of tiny houses meespelen.
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud