Barcelona heeft te maken met banden-prik klimaatactivisten

Barcelona heeft te maken met banden-prik klimaatactivisten
Beeld: twitter

Barcelona heeft te maken met banden-prik klimaatactivisten

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Klimaatverandering heeft een steeds grotere impact op het dagelijks leven van veel personen. Dit is terug te zien in de groeiende regelgeving, zoals beperkingen op rijden in steden en de aangekondigde belasting op diesel. Deze maatregelen sluiten aan bij voorstellen zoals het creëren van ’15-minutensteden’ die autogebruik ontmoedigen, of het opleggen van speciale tarieven aan grote voertuigen die meer vervuilen en meer ruimte in beslag nemen.

Er zijn echter personen die van mening zijn dat de door de autoriteiten genomen maatregelen om vervuiling en klimaatverandering tegen te gaan, niet voldoende zijn. Daarom hebben ze besloten om zelf actie te ondernemen in naam van klimaatrechtvaardigheid. We hebben het hier over de groep die zichzelf ‘The Tyre Extinguisher’ noemt, en hun missie is het leven van eigenaren van grote auto’s lastig te maken.

Hun handelingen hebben de afgelopen maanden SUV- en 4×4-rijders, vooral in Amerikaanse en Europese steden, angst aangejaagd. De laatste stad die hun misdadige acties ondervond, was Barcelona. Op de vroege ochtend van afgelopen donderdag ontdekten verschillende chauffeurs in de wijk Sarriá tot hun verbazing dat hun banden lek waren. Dit was niet te wijten aan een ongeluk of baldadigheid, maar was een daad van klimaatactivisme.

In feite zorgen de leden van deze organisatie ervoor dat de redenen achter hun aanvallen duidelijk zijn. Ze laten daarom een bericht achter op de voertuigen waarvan ze de banden hebben lek gestoken. Het bericht, ondertekend door ‘The Tyre Extinguisher’, geeft aan dat hun doel is “het bezit van een grote vervuilende 4×4 in stedelijke gebieden onmogelijk te maken”. Ze rechtvaardigen hun illegale actie als een vorm van zelfverdediging “tegen klimaatverandering, luchtvervuiling en roekeloos rijgedrag”.

De gebeurtenissen in Barcelona voegen zich bij die welke afgelopen week hebben plaatsgevonden in de Deense hoofdstad, Kopenhagen. Daar klagen bewoners dat de banden van meer dan 100 SUV’s, waaronder sommige elektrische, van de ene op de andere dag zijn lek gestoken door de activistengroep. De politie onderzoekt de zaak en vraagt de medewerking van burgers om de daders te identificeren. Aan het eind van 2022 beweerde de groep dat ze al meer dan 10.000 banden hadden lek gestoken, met een sterke toename van hun acties in de afgelopen maanden.

Ga naar de inhoud