De staking van luchtverkeersleiders in Frankrijk die gepland stond voor juni is geannuleerd

De staking van luchtverkeersleiders in Frankrijk die gepland stond voor juni is geannuleerd
Beeld: ai-beeld / redactie

De staking van luchtverkeersleiders in Frankrijk die gepland stond voor juni is geannuleerd

In juni 2024 was er een geplande staking van luchtverkeersleiders op de luchthaven Parijs-Orly. Deze staking is echter opgeschort vanwege de politieke ontwikkelingen in Frankrijk, namelijk de overwinning van de uiterst rechtse partijen bij de Europese verkiezingen en de daaropvolgende ontbinding van de Nationale Vergadering door president Emmanuel Macron.

De staking was oorspronkelijk gepland voor 11, 12 en 13 juni en had naar verwachting geleid tot de annulering van 25% van de vluchten op Orly. De vakbond UNSA-ICNA, die de staking had aangekondigd, verklaarde dat ze de staking hadden opgeschort om de interne kwesties van de Direction Générale de l’Aviation Civile (DGAC) niet te vermengen met de politieke situatie in het land.

Eerdere stakingen van luchtverkeersleiders in Frankrijk hebben geleid tot aanzienlijke verstoringen van het luchtverkeer. Zo leidde een staking op 25 mei 2024 tot de annulering van 70% van de vluchten op de Franse luchthavens.

Met de naderende Olympische Spelen in Parijs, die plaatsvinden van 26 juli tot en met 14 augustus 2024, vormen stakingen van luchtverkeersleiders een potentiële bedreiging voor het soepel verloop van het luchtverkeer tijdens dit evenement.

De opschorting van de geplande staking in juni 2024 is direct gerelateerd aan de politieke ontwikkelingen in Frankrijk. De overwinning van uiterst rechtse partijen bij de Europese verkiezingen leidde tot de ontbinding van de Nationale Vergadering door president Macron en de aankondiging van nieuwe parlementsverkiezingen.

Ga naar de inhoud