Grensbewakingscontroles in Frankrijk vanwege goedkopere tabak en alcohol in Spanje

Grensbewakingscontroles in Frankrijk vanwege goedkopere tabak en alcohol in Spanje
Beeld: via 123rf

Grensbewakingscontroles in Frankrijk vanwege goedkopere tabak en alcohol in Spanje

Frankrijk heeft de beperkingen op het vervoer van tabaksproducten over de grens versoepeld, zodat Franse burgers meer tabak kunnen kopen in buurlanden zoals Spanje, waar de prijzen lager zijn. Deze verandering was bedoeld om de wetgeving in lijn te brengen met de Europese regels voor vrij verkeer van goederen. Toch voert de Franse politie controles uit bij sommige grensovergangen tussen Spanje en Frankrijk om te controleren of de gekochte producten voor eigen gebruik zijn of voor de handel.

Hoewel het in theorie gunstig zou kunnen zijn voor tabakswinkels in grensgebieden, lijkt de eerste paar maanden aan te tonen dat het effect beperkt is gebleven. Dit komt doordat de meeste klanten slechts kleine hoeveelheden kopen voor persoonlijk gebruik en niet voor wederverkoop. Het lijkt erop dat de impact van deze maatregel niet zo groot is als verwacht, aangezien de verkoop niet significant is toegenomen voor tabakswinkels in grensgebieden.

De Franse autoriteiten hebben een aantal maximumhoeveelheden vastgesteld die overeenkomen met wat ze beschouwen als persoonlijk verbruik, te weten: 800 sigaretten (vier sloffen), 200 sigaren, 400 sigarillos met een maximumgewicht van 3 gram per stuk en 1 kilo rooktabak.

Deze drempels zijn niet cumulatief en worden berekend per persoon ouder dan 18 jaar en per passagier in hetzelfde voertuig. Met andere woorden, als er vier personen in de auto zitten, kunnen de hoeveelheden worden vermenigvuldigd met vier. Frankrijk benadrukt dat de aankoopbon moet worden bewaard en getoond bij een eventuele grenscontrole, die dus voor de Franse politie zijn opgevoerd.

Voor Franse consumenten blijft het voordelig om in Spanje te winkelen vanwege de lagere prijzen voor tabak en alcohol. In Spanje kost een pakje sigaretten gemiddeld tussen de 4,50 en 5 euro, wat de helft is van de prijs in Frankrijk. Ook is alcohol goedkoper in Spanje, waardoor Fransen per fles al snel 5 tot 6 euro kunnen besparen. Het loont dus zeker de moeite voor Franse consumenten om hun aankopen in Spanje te doen vanwege deze prijsverschillen.

Ga naar de inhoud